Oktoberfest: geschiedenis, tradities en het bier

oktoberfestIn München vindt op dit moment het oktoberfest plaats, misschien wel het bekendste volksfeesten en het grootste bierfestival ter wereld. Maar wat is dit oktoberfeest nu precies? En wat wordt er gedronken?

Geschiedenis

Het oktoberfest werd voor het eerst gehouden in 1810 ter ere van het huwelijk tussen Prins Ludwig van Beieren (later koning Ludwig I) en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Prins Ludwig wilde zijn volk laten delen in de festiviteiten rondom zijn huwelijk en organiseerde daarom een paardenrennen waarvoor alle mensen uit München werden uitgenodigd. Het feest werd trok zo’n 40.000 bezoekers, voor die tijd een uitzonderlijk hoog aantal. Men was het er dan ook al snel over eens, het oktoberfest zou het volgend jaar terugkeren. De paardenrace werd in 1811 wederom georganiseerd maar ditmaal in combinatie met een agrarische show en zo is werd het jaarlijks terugkerend festival geboren. Uiteindelijk is het oktoberfest dus gewoon het herdenkingsfeest van het huwelijk tussen Ludwig van Beieren en Theresia van Saksen-Hildburghausen.

OktoberfestTraditie

Ondanks dat de paardenrace waarmee alles begon al lang geen onderdeel van de festiviteiten is is het oktoberfeest nog altijd omgeven door tradities. Zo wordt het festival nog altijd gehouden op de plek waar het ruim 200 jaar geleden begonnen is: de Theresienwiese (genoemd naar de vrouw wiens huwelijk wordt gevierd)En ook de agrarische show maakt nog altijd om de 3 jaar deel uit van de activiteiten. En naast het bierdrinken is de meeste bekende traditie natuurlijk de klederdracht die bij dit feest hoort. De lederhose voor de man en de  dirndl voor vrouwen. Een vrij jonge traditie is het gebruik dat de burgemeester het eerste vat aanslaat en daaruit het eerste bier tapt, dit werd pas in 1950 geïntroduceerd.

Bier

Ook op het gebied van bier zijn er de nodige tradities. Zo wordt het bier nog altijd veelal geschonken in de Maß, een bierpul met een inhoud van 1 liter. En wordt er alleen bier geschonken wat binnen de stadsgrenzen van München gebrouwen wordt volgens het Beierse “reinheidsgebot” van 1516. Door deze beperkingen zijn er slecht 6 brouwerijen die hiervoor in aanmerking komen en wel:

  • Augustiner-Bräu
  • Hacker-Pschorr-Bräu
  • Löwenbräu
  • Paulaner-Bräu
  • Spatenbräu
  • Staatliches Hofbräu-München

oktoberfestbierDe meeste van deze  brouwerijen brouwen een speciaal bier voor het feest, het oktoberfestbier of Märzen. De Märzen is een robuust moutachtig lager waarbij de hop slecht een licht ondersteunende functie heeft en is kopergoud van kleur. Een alcoholpercentage tussen de 5,5 en 6% is normaal. Het bier wordt in maart gebrouwen (März is duits voor maart) en wordt na de langzame vergisting gebotteld of opgeslagen in vaten tot eind september als het oktoberfest begint. Het oktoberfestbier is door de jaren wel wat veranderd, van origine waren het “Dark lagers”. Totdat er in 1872 een amber-rood Vienna lager gebrouwen werd en deze populair werd onder de bierdrinkende gasten. In de 20ste eeuw werden de Märzen steeds lichter maar nog steeds valt het bier te vergelijken met de Vienna lager.

Het oktoberfestbier of Märzen is tegenwoordig natuurlijk al lang niet meer een bier dat alleen in München of zelfs Duitsland gebrouwen wordt. Je kunt het wereldwijd tegenkomen al is nog geen stijl die door erg veel brouwerijen omarmt wordt.

De komende dagen gaan we een paar van deze bieren proeven en kijken we of het de moeite waard is hiervoor af te reizen naar München en de prijs van zo’n 10 euro per liter te betalen.

Comments

comments

One thought on “Oktoberfest: geschiedenis, tradities en het bier”

  1. Pingback: Recensie: Oktoberfest Märzen - Hacker Pschorr - BierNetwerk
  2. Trackback: Recensie: Oktoberfest Märzen - Hacker Pschorr - BierNetwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *