Recensie: Arvum (Jessenhofke)

Arvum van brouwerij Jessenhofke

Sinds dit jaar brouwt Het Jessenhopke ‘Arvum’ als stadsbier voor het Belgisch-Limburgse Hasselt. Al eerder schreven we hier een nieuwsbericht over, waarna ze zo vriendelijk waren ons een recensie-exemplaar te sturen. Dat wordt uiteraard beloond met een – jawel – recensie van dit bovengistende blondje.

Arvum is in ieder geval een bijzonder bier: alle ingrediënten zijn van lokale komaf en bovendien biologisch geteeld. Het tarwe komt van de Herkenrode Boer en ook de drie hopsoorten zijn afkomstig van lokale teelt. Zoals het etiket vermeldt: ‘Net als de akker moet de geest soms rusten om weer vruchtbaar te worden’.

Wat mij betreft hebben dit soort methodes de toekomst: met de groeiende wereldbevolking en krimpende voedselbronnen is het over niet al te lange tijd ondoenlijk om voedsel continu heen-en-weer over de wereldbol te vliegen. Bovendien is het brouwsel gemaakt volgens het cradle-to-cradle-principe. Zo maakt het bier gebruik van het restwater van een lokale seitan-fabriek, een grondstof voor vleesvervangers op basis van tarwe-eiwit. Het water waar de brouwer het bier mee vervaardigt bevat dan ook zetmeel.

Arvum heeft een kleur die doet denken aan Weizen, niet zo gek gezien het eiwitrijke ’tarwewater’ dat de brouwer gebruikt. De schuimkraag is wit en zakt redelijk snel in. Het groen-zwarte etiket oogt verzorgt, maar weinig opvallend.

Geur

In eerste instantie heeft de geur een iets Duvel-achtig karakter. Schoon, schillen van vers citrusfruit, ananas en mango. Bijzonder is dat de geur vrijwel direct al zijn geheimen prijsgeeft, tijd doet niet zo veel met het karakter. Dat is deels te wijden aan het relatief lage alcoholpercentage van 6 procent, vaak hebben de zwaardere bieren wat tijd (contact met zuurstof) nodig om al hun geurmoleculen los te laten.

Smaak

De smaak komt snel binnen en is in eerste instantie redelijk zoetig en vol. 6 procent alcohol, maar doet wat smaak niet onder voor stevigere jongens. Het begin is iets zepig, bloemig en behoorlijk kruidig. Dat gaat al snel over in veel fruit: banaan, tropische vruchten, citrus. Daarna een fris, aangenaam citrus-zuurtje (citroen!). Let wel, dit is niet het zuur dat je aantreft in gueuze-achtige bieren, maar neigt meer naar een Duvel-achtige droogheid, maar dan met een minder dominant gistkarakter. De afdronk hint sterk naar citroen(sap) en is behoorlijk hoppig. Deze houdt opvallend lang aan.

Conclusie

Drink moderately but regularly. De kleine lettertjes op de achterzijde van het etiket verhullen het in ieder geval niet: dit is bier is gebrouwen voor en door de liefhebber. Arvum is wat ons betreft een erg goed voorbeeld van wat je met lokale ingrediënten voor elkaar kunt krijgen. Normaal ben ik niet direct fan van de relatief lichte Belgische blonde bieren, maar dit wijkt flink af van Belgische blonde abdijstijl en kan me absoluut bekoren. De geur vult de smaak goed aan, beide zijn bovendien behoorlijk complex voor een bier van dit karakter. De smaken zijn goed in balans, vervelen niet snel en bovendien interessant genoeg om ook de fanatiekere bierliefhebbers te kunnen boeien. Een van mijn verrassingen van dit jaar.

BrouwerijJessenhofke
Soort: Blond Belgisch
Alcoholpercentage: 6%
Ingrediënten: Zetmeelhoudend water, gerstemout, ongeraffineerde suiker, drie soorten hop, kruiden, gist

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *