Recensie: Fix Dark

fixdarkBij Griekenland denk je niet direct aan smaakvol, ambachtelijk gebrouwen speciaalbier. Het land van de tzatziki en ouzo staat ook niet direct bekend om het betere brouwwerk. Vakantiegangers zullen wat bier betreft voornamelijk gesnoept hebben van Mythos of Alfa (niet te verwarren met de Limburgse Alfa Edel Pils). Deze bieren smaken allemaal naar hetzelfde, namelijk naar vrijwel niets. En dat is niet zo erg. Wanneer het buiten 35 graden is en je vlees is gekruid met 36 verschillende soorten specerijen is het helemaal niet zo erg dat je bier vooral smaak en dorst wegspoelt.

Maar toch is het land niet helemaal vrij van speciaalbier. Zo kwam ondegetekende in een supermarkt ‘Fix Dark’ tegen, een speciaalbier met een relatief laag alcoholpercentage van 5,2 procent. Een zeldzaam geval, want anders dan een verdwaald geimporteerd Duveltje is het op Griekenland zeer behelpen voor de speciaalbierliefhebber.

Eerst een kort geschiedenislesje. Fix is een van de oudste brouwerijen van Griekenland. Begonnen in 1864 door ene Johann Karl Fuchs groeide het snel uit tot de eerste grote brouwerij van het land. Die positie wisten ze goed vast te houden; de komende honderd jaar zouden ze zo goed als een monopolie hebben op de Griekse biermarkt.

Bergafwaarts

Vanaf 1973 ging het echter bergafwaarts en in 1983 moest het zelfs de deuren sluiten. In 1995 kreeg het merk een tweede kans, het werd opgekocht door nota bene een groot Grieks wijnhuis: Kourtaki (Greek Wine Cellars). Speciaal voor het brouwen van Fix werd de Olympische Brouwerij uit de grond gestampt. De verkoop van het bier liep echter voor geen meter en het werd verkocht aan Hitos AVEE, die er een flinke smak marketinggeld tegenaan smeet en bovendien het sterk verouderde logo een opfrisbeurt gaf.

Etiket en uiterlijk

Om maar meteen met dat etiket te beginnen: het buikflesje van Fix Dark is, ondanks het redesign, dodelijk saai. Ik ben er niet van gecharmeerd, veel meer dan wat onleesbare Griekse tekst en het logo is niet te ontwaren. Met minimalisme is niets mis, zo bewijst bijvoorbeeld de Schotse whiskymakers van Bruichladdich, maar het etiket van Fix is dat niet; het is simpelweg inspiratieloos vormgegeven.

Het bier zelf is erg donker en heeft wat kleur betreft wel wat weg van een Ierse stout. De schuimkraag is geelbruin, maar verdwijnt bijna net zo snel als het komt. Moet ik er meteen wel bij bekennen dat ik het bier in een wijnglas geproefd heb, speciaalbierglazen zijn in Griekenland nog zeldzamer dan speciaalbier zelf. De carbonatie is vrij mild tot gemiddeld.

Geur en smaak

De geur is simpelweg zoet, erg zoet, met door de suikers wat gebrand mout. Het doet ergens zelfs wat denken aan een oud-bruin. De smaak is echter een stuk minder zoet dan de geur doet vermoeden. OP de tong overheerst de gebrande moutsmaak, wat gedroogd fruit en zelfs een klein zuurtje. Pure chocola is duidelijk aanwezig, met daarachter een klein hintje drop. De nasmaak blijft onverwachts lang hangen, al is het weinig meer dan een portie ongecompliceerde hopbitterheid wat op je tong achterblijft.

Het mondgevoel is wat aan de dunne kant. Verwacht niet de bijna ‘kauwbare’, stroperige elasticiteit van een goede trappist. Ook wat diepgang betreft is het bier geen topper. Het gaat van zoet, naar gebrande moutsmaken naar hopbitter, en dan is het weer weg. Kruiden of specerijen zijn niet toegevoegd. Dat is geen must, een goede brouwer haalt ook veel smaak uit alleen de basisingrendienten, maar hier was wat toegevoegde waarde welkom geweest.

Eindoordeel

Fix Dark is geen hoogvlieger, maar ook absoluut niet slecht. Het doet in ieder geval wat het moet doen: de rol innemen van welkome afwisseling tussen al het anonieme pilsgeweld. En nee, het kan zich niet meten met een goede dubbel of stout, waar het wat smaken betreft een beetje het midden tussenhoudt. Ben je op vakantie in Griekenland en wil je eens wat anders drinken, dan is Fix Dark een best geslaagde poging je wat anders voor te schotelen. Zoek het echter wel in de betere supermarkt, de in badplaatsen in grote getalen aanwezige toeristenwinkels verkopen het nauwelijks.

Volg op Google Plus

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *