Recensie: Koning Honing (SNAB)

koning-honingHoningbieren, het is één van die stijlen die vrijwel ieder willekeurig groepje bierliefhebbers vrijwel direct in tweeën splijt. Voor de een zal het veel en veel te zoet zijn, de ander lust er juist wel pap van. Natuurlijk hebben de nay-sayers een punt: honingbieren zijn doorgaans (erg) zoet, en dat is niet altijd wat je zoekt in een bier.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik een honingbier best binnen kan houden, maar dan moet het

a) niet te zoet zijn
b) het genre goed zijn uitgevoerd.

Over punt a kan ik vrij kort zijn. Té is nooit goed en te zoet al helemaal niet. Puntje twee vergt een wat grondigere inspectie van de tong en neus. Slecht uitgevoerde honingbieren smaken nauwelijks naar honing of vooral naar die goedkope rommel die moet doorgaans voor honing en die je voor twee euro per potje bij de prijsvechter haalt. Goede honing is aromatisch en kan allerlei fijne tonen van bloemen, vanille en kruiden bevatten. Goed honingbier is op de eerste plaats met goede honing gebrouwen en heeft dan ook minstens die karaktereigenschappen.

Twee soorten honing

Wat dat betreft lijkt het met ‘Koning Honing’, het honingbier van de Purmerendse brouwerij SNAB, wel goed te zitten. De herendames van de brouwerij maken namelijk gebruik van Siciliaanse oranjebloesemhoning, een heerlijk bloemige honingvariant. Ook Canadese klaverhoning is gebruikt. Klaverhoning staat bekend om zijn zoete karakter vol vanille, en lijkt daarmee een logische aanvulling op de Italiaanse bloemetjes.

Het bier heeft een uitnodigend uiterlijk. De kleur een mooie ambertint en de schuimkraag staat mooi grof en dik op het bier. Deze kleurt overigens tijdens het drinken iets gelig, waarschijnlijk vanwege de honing.

Zoet, maar niet té

De kwaliteit van die honing betaalt zich hier overigens uit. De brouwer voegde de honing bewust pas toe ná de hoofdvergisting, zodat die fijne karaktereigenschappen maximaal benutten. Op de neus is Koning Honing absoluut zoet, maar niet té. Het bevat bovendien een lekkere bloemige honinggeur waarin je zoals verwacht ook vanille kunt ontdekken. Nu kun je me wakker maken voor vanille, dus wat dat betreft had het bier bij mij direct een streepje voor. De geur is bovendien een beetje graanachtig, het is alsof je je neus in een pak ontbijtgranen met honing steekt.

Vol en romig

De smaak volgt grotendeels hetzelfde traject. In de aanloop is het bier moutig-zoet maar niet té en proef je duidelijk het smakelijke, bloermige honingrandje en een lichte karamelsmaak. Het mondgevoel van het bier is lekker vol en romig, ook door het lage koolzuurgehalte. Door de subtiele honingsmaak en het hoppige randje is het geheel zelfs iets verfrissend. Voor een lange afdronk hoef je het bier niet te kopen, in de finish valt niet zoveel te beleven. Alle smaken zijn bijna net zo snel ook weer verdwenen.

Een van de beste

Dit is geen bier om de hele avond van te snoepen, daarvoor gaat het zoetige karakter toch wat teveel tegenstaan, maar dat probleem is inherent aan het genre. Toch is dit wat mij betreft een van de beste honingbieren die je hier kunt krijgen. Om er ook buiten het genre een topper van te maken zal de brouwer in ieder geval moeten werken aan de finish.

Props overigens ook voor het etiket. Een heerlijk absurdistisch freaky honingmannetje zit op een soort bolderkarretje voortgetrokken door al even blije bijen. De ABBA-geïnspireerde slogan ‘Honey honey, how you thrill me’ maakt het feestje compleet.

Brouwerij: SNAB
Soort: Honingbier / Belgische ale
Ingrediënten: Water, gerstemout, hop, gist, twee soorten honing
Alcoholpercentage: 7,5%

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *