Verslag: Brabantse gezelligheid bij ReuZenbieren in Moergestel

Logo_ReuzenbierenVat_kleinOp de redactie van BierNetwerk komt de vraag binnen of we een keer op bezoek willen komen bij ReuZenbieren in Moergestel voor een proefavondje. Dat slaan we niet af natuurlijk, ondanks een fietstochtje van 14 kilometer enkele reis waag ik me op een avond richting Moergestel.

foto 1Aangekomen tref ik een Oostenrijks ogende skihut waar de houtkachel goed brandt. De Brabantse gemoedelijkheid is gelijk op z’n plaats! Brouwer Jos van Breda heet me welkom. In het proeflokaal van ReuZenbieren tref ik een gezellige omgeving vol met bierlogo’s, lege flesjes en een mooie bar met tap. De ReuZ Dubbel wordt voor me vers getapt, voorheen bekend onder de naam Oisterwijks 800. Destijds gebrouwen als jubileumbier in het kader van 800 jaar stadsrechten van buurdorp Oisterwijk.

Op dat moment komen de andere ReuZenbrouwers binnen, Bernard Smits en Martin Op ’t Hoog. Ik word nogmaals verwelkomd en enkele dozen bier worden binnengebracht. ‘En die moeten allemaal op’, zegt Bernard. De toon is gezet voor de avond en ik vrees al voor mijn fietstocht terug naar Tilburg.

Oorsprong van de Reuzenbieren

foto 3Brouwer Jos vertelt: “De naam reuzenbieren komt voort uit de Reuzengilde, drie reuzen die voortkomen uit de dorpen Oisterwijk (Peer Paorel), Moergestel (Ermelindis) en Heukelom (Heukelomse Mie). Onze bieren werden in het verleden hier ook naar genoemd, maar we hebben nu gekozen voor een uniforme naam. Onze brouwerij viert dit jaar zijn vijfjarige jubileum. Samen met Bernard ben ik begonnen met brouwen van bier, we maken zelf onze testbieren en brouwen uiteindelijk de grote commerciële oplages bij Brouwerij Sint Servattumus in Schijndel en bij de Pimpelmeesch in Chaam.”

Bernard vertelt: “Later is Martin erbij gekomen. Hij zorgt naast het brouwen vooral voor een stukje marketing en verkoop van de bieren. Voor ons is het een uit de hand gelopen hobby, we hebben naast het brouwen helaas nog een fulltime baan.
Voor het vijf jarig jubilieum willen we enkele limited edition bieren uit gaan brengen.  Deze bieren zullen in een relatief kleine oplage gebrouwen worden en in enkele cafés in Nederland worden geschonken. De exacte plannen hiervoor zullen later in het jaar bekend worden.”

ReuZ_Lentebock_33cl_klein-220x400ReuZ_IPA_33cl_klein-220x400

Proeven

Ondertussen worden er al enkel proefbrouwsels op tafel gezet. “Laten we beginnen met de blonde bieren”, vertelt Bernard. De ReuZ Lentebock. Martin: “Dit is niet het uiteindelijke commerciële brouwsel, maar een proefversie. Eens kijken of je de verschillen proeft”. Ik word dus gelijk op mijn smaak getest bij deze Brabanders. Gelukkig is het verschil goed te proeven, naast deze testversie komen er ook nog enkele andere versies voorbij. De ene is met haver gebrouwen, de andere heeft weer een andere hopsoort erbij, en een derde versie is iets fruitiger en heeft een minimaal zuurtje. Bijzonder om te merken dat er zoveel verschil kan zitten in hetzelfde recept.

Na enkele versies van de Lentebock gaan we over richting de ReuZ IPA.
Persoonlijk was deze al een van mijn favorieten van de Reuzenbieren. Met 8.5% al aan de behoorlijk zware kant voor een IPA, de nieuwe versie is ook nog eens extra gedryhopped door middel van een whirlpool. Proef ik het? Ik weet het niet…maar lekker is het zeker!
 

ReuZ_Dubbelbock_33cl_klein-220x400ReuZ_Stout_33cl_klein-220x400Martin vertelt met trots over zijn ReuZ Ciipa, een IPA met 6 hopsoorten die beginnen met een C! Erg mooi gehopt en ondanks dat hij al lichtelijk verouderd is, is deze nog mooi in balans.
 Dan krijg ik de Boekweit Tripel voorgeschoteld, een nieuw bier, vers van de pers bijna. Gebrouwen als een Belgische Tripel met Boekweit. Erg lekker en zomers bier.

Dan over op de donkere bieren, Speltener van 7,5% is een dubbel gebrouwen met spelt (een primitieve tarwesoort waar vroeger vooral bier van werd gebrouwen). Persoonlijk is het niet geheel mijn smaak, maar het recept is natuurlijk wel uniek. Tegenwoordig worden er niet veel bieren meer gebrouwen met spelt.
Dan de ReuZ Dubbelbock, reeds twee jaar gerijpt en daardoor mooi zacht uitgevloeid. Erg fijn! Dit is een leuk bier om een tijdje te laten staan in de kelder. Persoonlijk vind ik dit de beste Nederlandse Bock, het heeft een Stoutig randje. Erg prettig. Ook wordt her nog een bosbessen Porter open gemaakt, vreemd proefbrouwsel. Echt de karakteristieken van een Porter, maar dan erg fruitig, leuk en bijzonder.

De commerciële ReuZ Winterbier doet met zijn 10% goed mee tussen de quadrupels. Het is iets kruidig en daardoor een geschikt winterbier, niet heel uitgesproken en blijf mooi binnen de kaders.
De dozen zijn nog niet leeg, maar het laatste bier (voor mij) komt wel in zicht, De ReuZ Stout (voorheen Peer Paorel) maar dan een van 3,5 jaar oud. Wow, wat een afsluiter! Dit bier is nog perfect van smaak. Hoewel ik persoonlijk liever een goede Imperial Stout heb leunt deze wel behoorlijk daar tegenaan. Met 9,5% is het wel iets makkelijker drinkbaar.

De Reuzenbrouwers vertellen nog op de valreep dat ze komend voorjaar en zomer weer te vinden zijn op diverse bierfestivals door het gehele land waar je een praatje kunt komen maken en de Reuzenbieren kunt proeven. Want wie wil nu niet kennismaken met de Brabantse gezelligheid van Reuzenbieren?

Voor meer informatie kun je terecht op: www.reuzenbieren.nl

foto_bar_mobiel-698x260

Comments

comments

One thought on “Verslag: Brabantse gezelligheid bij ReuZenbieren in Moergestel”

  1. Pingback: Recensie: ReuZ Black IPA - Reuzenbieren
  2. Trackback: Recensie: ReuZ Black IPA - Reuzenbieren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *