Verslag: Goose Island Tasting bij Brouwerij De Molen

SAMSUNG CSC

Misschien was het wel de tasting der tastings van de afgelopen tijd. Social Media gonsde er al over vanaf eind van de zomer. Er zou een proeverij komen met de gehele Bourbon County Stout serie en meer. Deze tasting zou worden georganiseerd door Thijs Brabander en Bart Vanpoucke die vooral enorme liefhebbers zijn en hun passie en liefde voor mooie bieren willen delen.

16235996536_8b044b888b_zDe uitnodiging voor deze tasting kwam bij me terecht afgelopen zomer toen ik op bezoek was bij de Struise Brouwers. Natuurlijk zei ik meteen ja! Zoiets wil je natuurlijk absoluut niet missen.
Al snel werd bekend dat het in het proeflokaal van Brouwerij De Molen zou gaan plaatsvinden met een klein gezelschap van 20 mensen. Na enkele weken kwamen de organisatoren erachter dat er zoveel animo voor was dat ze het gezelschap hebben vergroot naar 35 mensen. Dit betekende natuurlijk wel dat er meer bieren nodig waren, dus contacten werden zo snel mogelijk gelegd richting de VS en richting Goose Island (de brouwerij waar Bourbon County wordt gebrouwen). Met hulp van velen was het uiteindelijk gelukt om vrijwel alle Bourbon County’s naar Bodegraven te krijgen inclusief enkele andere toppers van Goose Island.

Goose Island is een brouwerij die gevestigd is in Chicago in 1988 en staat vooral bekend om zijn barrel aged serie. Sinds enkele jaren valt de brouwerij onder de AB-Inbev tak. Helaas heeft dit geen betrekking op de distributie, de Bourbon County serie is erg moeilijk verkrijgbaar. De jaarlijkse release vind plaats op Black Friday (de dag na Thanksgiving) en dit levert in Noord-Oost Amerika vaak wachttijden op, van gemiddeld 3 uur om de BC te bemachtigen.

Zo geschiede, afgelopen zaterdag 10 januari om 14:00 uur ging de tasting der tastings van start. De serie was verdeeld in 3 sessies met tussendoor de ruimte en mogelijkheid om wat ‘Sours’ en ‘IPA’s’ te drinken om zo je smaakpalet weer wat te neutraliseren.

fotoBourbon County Stout Vanilla Bourbon 2010.

Dit was voor mij meteen ook echt de beste van de dag, enorm mooi in balans,complex en vol van smaak. Bij onbeschrijfelijk om op papier te zetten.

16074530450_469a7f2603_k Bourbon County Stout Vanilla Rye Barrel 2014.

Deze is op Whiskey vaten gelagerd en hier zijn vanille bonen aan toegevoegd. De vanille voerde ook daadwerkelijk de boventoon in dit bier, erg zoet zoals alle BC’s maar met een duidelijke vanille afdronk.
16074512520_2f9f9fd9ff_z

Bourbon County Stout Backyard Rye 2013.

Gebrouwen met allerlei soorten bessen die je in je ‘backyard’ zou kunnen vinden. Deze had voor mij erg veel cassis invloeden, maar er zat wel balans in. Zo zoet als suikerspinnen, dat wel.

foto (1)Bourbon County Brand Stout 2012.

De normale Brand Stout zoals ze hem noemen. Wat minder zoet geworden ten opzichte van de 2014 die ik enkele weken geleden gedronken heb. Duidelijk een verschil.

16075738209_e4cab00b74_zGoose Island Big John Imperial Stout

Dit was geen Bourbon County maar wel een dikke stout van dezelfde brouwerij. Gebrouwen met cacao nibs geeft dit bier een flinke chocolade toets mee in de smaak. Een mooie stout maar valt wat weg tegenover het andere geweld.

foto (2)Goose Island Juliet 2012

Een zuur bier geïnspireerd op de Belgische geuzes en lambiek bieren. Te zuur naar mijn smaak maar wel een goed gebrouwen bier. Prettig wederom voor de neutralisatie. Het etiket is prachtig en elegant.

16235937816_5f7795cec2_z

Bourbon County Stout Proprietor’s 2013

Volgens vele de beste die er is. Prachtig bier, door de toevoeging van kokos werd het iets heel bijzonders wat ik nog nooit heb mogen proeven in een bier. Doordat er kokosvlokken door het bier zat bleek de smaak per glas wel te variëren.

Bourbon County Stout Proprietor’s 2014

Bij deze was geen pure kokos aan toegevoegd maar kokoswater met piloncillo suiker en bepaalde cacao bonen. De kokos kwam toch veel meer naar voren. Mooi om een duidelijk verschil te proeven zodat het echt 2 soorten bieren zijn. De meest bijzondere en lekkerste van de dag!

foto (3) Bourbon County Bramble Rye Barrel

Gebrouwen met brammen en bessen, lijkt teveel op een zoet fruitbier en heeft daardoor wat minder met een echte stout te maken.

foto (4)Bourbon County Rare 2008

Eenmalig gebrouwen in 2008 is dit de meest zeldzame van de serie. Gerijpt op 23 jaar oude Pappy van Winkle Bourbon barrels. De flessen zijn allemaal met de hand genummerd. Bijna een eer om deze te mogen drinken.
16261825475_281679cc76_z

Goose Island King Henry Barley Wine

De King Henry valt buiten de Bourbon County serie, het is een Bourbon Barrel Aged Barley Wine.

foto (5)Bourbon County Barley Wine

Gebotteld in kleine fles is dit de enige Barley Wine uit de BC serie. De Bourbon is hier wat minder aanwezig dan in de King Henry. Maar absoluut een heerlijke Barley Wine.
16075665529_4af97e4283_z

Bourbon County Cherry Rye Barrel 2010

Gerijpt in Whiskey vaten met Michigan kersen. Persoonlijk ben ik niet zo van de fruit bieren, deze vond ik, net als de Bramble, ook wat minder interessant.

16075673389_6dd476ab82_z

Bourbon County Coffee Brand Stout 2012

De koffie variant gaf een extra roasty finish aan het bier, mooie afsluiter van deze serie.

Het was een indrukwekkende dag vol met zware stouts en mooie bieren. Zelfs de wat zure bieren er tussendoor waren een aangename afwisseling. Het enige nadeel is dat na deze dag de verwachtingen van een erg goede stout toch een stukje hoger liggen dan ervoor. We zijn verwend!

Als ik een top 5 moet maken dan concludeer ik hiermee:

  1. Proprietors 2014
  2. Vanilla 2010
  3. BCBS Rare
  4. King Henry
  5. Backyard Rye

 

10914970_761241580636530_3854560760212708772_o

Foto’s mede gemaakt door: Belgian Beer Geek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *