Bols komt met de ultieme pairing tussen bier en Genever

Honderd bierkenners hadden het er afgelopen week maar moeilijk mee. Zij kozen de ultieme kopstoot (oftewel de klassieke combinatie: een biertje met een borreltje) uit ruim 1.100 Nederlandse bieren en 4 geneversoorten. Bier en genever komen immers samen beter tot hun recht dan alleen en nieuwe smaken worden gecreëerd; een echte 1+1=3. Dit alles vond plaats op het meest volledige bier genever pairing-event ooit, georganiseerd door BOLS in museum ’t Kromhout te Amsterdam. De winnende combinatie is Zeer Oude Genever met Weizenbier.

Onderzoek & uitslag

Bols, het oudste gedistilleerd merk ter wereld, organiseerde de meest volledige kopstoot-test die ooit in Nederland georganiseerd is om te onderzoeken welk bier het best bij welk soort genever past. Wat blijkt; Bols komt inderdaad met een biertje. Elk van de biersoorten vormde een lekker stel met één van de vier voorradige geneversoorten; Jonge Graangenever, Zeer Oude Genever, 2 & 6 jaar gerijpte Genever (Corenwyn). De combinatie van ‘Weizen’ en de ‘Bols Zeer Oude Genever’ (placeholders) is als grote winnaar naar voren gekomen. Behalve Weizen en Zeer Oude Genever, bleken ook bockbier met 6 jaar oude Bols Corenwyn en het klassieke jonkie met een frisse pilsener geliefde combinaties bij de kenners.

Smaakcombinaties

Zowel in de productie als in de smaak hebben bier en genever veel overeenkomsten. Beide hebben graan als belangrijkste basis-ingrediënt en gebruiken kruiden als hop voor de smaak.

Omdat veel ingrediënten hetzelfde zijn, worden bier en genever al sinds de 17e eeuw vaak naast elkaar gebrouwen. Door het samen te drinken komen de ingrediënten beter tot hun recht dan alleen en nieuwe smaken worden zelfs gecreëerd. Bijvoorbeeld door overeenkomsten te zoeken in smaak: zo gaan Jonge Graangenever en pils goed samen vanwege de lichte, frisse smaak met een hint van citrus. Het moutige van de Zeer Oude Graangenever brengt op zijn beurt een subtiele banaansmaak naar boven in Weizen. Een kruidige Corenwyn 2 jaar heeft een goede vriend in een zoeter blond biertje. En de meest complexe genever, de fluweelzachte Corenwyn 6 jaar, gaat met zijn hints van vanille prachtig samen met bockbier, waarbij als een vloeibaar dessert de chocolade-tonen goed te proeven zijn. Hier is 1 plus 1 echt 3.

Het Kopstootje

Bier en genever zijn van oudsher samen aan de boemel, maar pas sinds halverwege vorige eeuw wordt het ‘een kopstootje’ genoemd. Volgens historisch onderzoeker Ton Vermeulen gebruikten zeevaarders de term ‘kopstoot’ als eerbetoon aan de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. Hij gaf met zijn linker een uppercut en dan met zijn rechter een stoot op de kaak: oftewel een dubbele kopstoot. Een andere betekenis van het ‘kopstootje’ is het stoten van je hoofd tegen het bierglas, als je op traditionele wijze voorover buigt om de kop van het geneverglas af te slurpen. Dit deed men om geen druppel te morsen, want de Nederlander wilde immers zoveel mogelijk waar voor zijn geld.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *