Recensie: Brouwerij ’t IJ Biri

De Amsterdamse brouwerij ’t IJ is tegenwoordig niet meer weg te denken in de Nederlandse speciaalbier scene. Sinds de overname door Duvel Moortgat richt de brouwerij zich wel op wat meer ‘commerciëlere’ speciaalbieren en minder op de echte Craft Beers zoals ze in het verleden deden (denk aan de Double IPA met De Molen of de gedryhopte IJwit). Om deze koers verder door te zetten komt de brouwerij nu met een variant op de Corona, genaamd Biri.

Tropical Lager

Voor de Waterkant, een prachtige horecavoorziening in hartje Amsterdam brouwde de brouwerij de Biri. Een tropical lager in de stijl van corona en desperado’s. Verpakt in een doorzichtig flesje met het bekende IJ etiket design. Slechts 4.7% alcohol en het liefst geserveerd met een partje grapefruit in plaats van een limoen of citroen (je moet tenslotte nog een beetje vernieuwend zijn).
De smaak is fris, zacht, licht citrus en weinig bitterheid. Het bier is zelfs enigszins zoet. Aangezien mijn grapefruits nogal aan de grote kant waren koos ik voor een partje citroen in het bier. Of dit enig verschil uit zou maken aan de smaak van het bier laat ik even in het midden. Op het etiket zien we een tropische afbeelding van een papagaai, aan het overbrengen van het tropisch zomer gevoel is er geen gebrek.

Conclusie

Biri is een prima frisse zomerse lager geworden. Een echte toevoeging aan het gamma is het absoluut niet maar ik heb een beetje een zwak voor brouwerij t IJ. Dit doen ze dan toch wel weer goed. Aan de kust in de strandpaviljoens en in Amsterdam zal de Biri absoluut een topproduct gaan worden deze zomer. Laat de zon maar vast komen!

6

Geur

5.0/10

Smaak

5.6/10

Mondgevoel

6.5/10

Finish

6.7/10

Pros

  • Mooi design
  • Zomers

Cons

  • Vlak van smaak
  • Zoet voor een lager

Comments

comments

One thought on “Recensie: Brouwerij ’t IJ Biri”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *