Recensie: Rock City – Makers Monk

Rock City Makers MonkAlcoholpercentage: 8%
Stijl: Imperial/American brown ale
Bijzonderheden: Bourbon-infused

Er verschijnen niet veel brown ales op de Nederlandse markt. Wanneer het Amersfoortse Rock CIty Brewing dit genre in hun ‘Makers Monk’ combineert met een scheut bourbon, dan is onze interesse al snel gewekt.

Verwacht geen typische Engelse brown ale, het alcoholpercentage van dit bier ligt ongeveer tweemaal zo hoog en neigt mede daardoor eerder naar de Amerikaanse versie ervan. Het eerste gedeelte van de naam Makers Monk verwijst – waarschijnlijk – naar het merk bourbon dat Rock City heeft toegevoegd: Maker’s Mark. Monk is een verwijzing naar de brown ale-stijl: volgens Rock City gaat het hier specifiek om een bruin abdijbier.

Rock City omschrijft het bier zelf namelijk als een ‘Boubon-infused Abbey Ale met tonen van donker fruit, karamel en chocolade’. Wat mij betreft is die omschrijving niet helemaal treffend. Voor een abdijbier ontbreken die typische Belgische gistsmaken, en ook veel donker fruit valt niet te ontdekken.

Mout en bourbon

Wat je wel krijgt? Een behoorlijk smaakvol, donkerbruin bier dat rust op een basis zoetige, karamel-achtige moutsmaak, die al snel mooi overgaat in milde chocolade en flinke dosis bourbon. Die drie smaken bepalen het bier, en hoewel niet heel complex, is dat samenspel knap gedaan. Op de achtergrond nog een zweem van vanille en kaneel te ontwaren, zeer waarschijnlijk direct afkomstig van de gebruikte bourbon.

Een zweempje hop in de finish voorkomt dat het geheel te zoet afsluit, maar dit ingrediënt is hier duidelijk een bijzaak. Een mooi ‘rond’ mondgevoel ondersteunt de smaakbeleving, al had het geheel nog wat voller en dikker gekund. Op de neus overheerst vooral de bourbon.

Conclusie

Rock City heeft met Makers Monk een heel aardig, niet al te complex maar knap gemaakte Amerikaanse brown ale neergezet. Vooral de balans tussen de mout- en de bourbonsmaken is goed geslaagd. Wie op zoek is naar een typisch abdijbier mag deze overslaan.

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

Rock City Makers Monk

7.6

Geur

7.5/10

Smaak

7.8/10

Mondgevoel

7.0/10

Finish

8.0/10

Pros

  • Mooi zoetig, maar niet te
  • Bourbon voegt smaak veel toe
  • Goede balans

Cons

  • Weinig complex

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *