Recensie: Ramses – Barrel Aged Mamba Porter
Ramses Bier uit Wagenberg (vlakbij Breda) staat bekend om zijn zwaar gehopte bieren met bijzondere ingrediënten. Zijn Mamba Porter is een fijn gehopte porter die stevig van smaak is maar toch lekker weg drinkt. Onlangs heeft Ramses deze porter een half jaar op eikenhouten Amerikaanse whiskeyvaten laten rijpen. Door een infectie in een van de vaten is de Barrel Aged Mamba Porter helaas maar in een zeer gelimiteerde oplage beschikbaar. Wij proefden het resultaat.
Proefnotities
Geur: het bier heeft relatief weinig geur, klein beetje chocolade, koffie en gebrande mouten.
Smaak: chocolade en eikenhout mengen zich met elkaar. Een klein beetje koffie op de achtergrond met een lichte toets van vanille.
Mondgevoel: droge afdronk, scherp, bitter
Conclusie
De Barrel Aged Mamba Porter is een leuk experiment geworden. De eikenhouten lagering heeft meer diepgang gebracht aan het bier en levert een mooi complexe porter op van maar 6,6%. Leuk en interessant om te zien hoe een relatief laag alcoholisch bier zich ontwikkelt in een eikenhouten vat. Wel mis ik een beetje een zoete toets in het bier, het is veel bitterheid en erg droog.