BrewDog brouwt bier tegen de klimaatverandering: Make Earth Great Again

De onafhankelijke craft bier brouwer BrewDog presenteert vandaag haar nieuwste protestbier: Make Earth Great Again. De brouwerij wil hiermee de wereld wakker schudden en bovenal wereldleiders helpen herinneren dat klimaatverandering de hoogste prioriteit verdient.

Klimaatverandering

Het bier werd gebrouwen naar aanleiding van de Amerikaanse beslissing om zich uit het klimaatakkoord van Parijs terug te trekken. Om het vuurtje goed op te stoken wordt het bier vandaag geschonken uit een biertap die een levensgrote replica is van een ijsbeer.

Bij het brouwen zijn ingrediënten gebruikt uit gebieden die het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering. Alle opbrengsten van het bier komen ten goede aan 10:10, een internationale campagne die oproept energie te besparen en die lobbyt voor internationale wetgeving om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Om de boodschap te ondersteunen maakte de brouwerij een korte video.

Bewustzijn en discussie

Alles rond Make Earth Great Again draait om het vergroten van bewustzijn over en het levend houden van de discussie over klimaatverandering. Zo is het brouwwater afkomstig van de smeltende ijskappen in het noordpoolgebied en vormt de bedreigde noordse kruipbraam (Arctic cloudberry) een smaakmakend ingrediënt.

Make Earth Great Again is van het saison type: deze biersoort wordt op hogere temperaturen vergist dan alle andere bierstijlen – een passende knipoog naar de effecten van klimaatverandering.

Om de boodschap zo indringend mogelijk over te brengen, en om de gevolgen van de opwarming van de aarde duidelijk te illustreren, wordt het bier vanuit een op maat gemaakte biertap geserveerd die in een levensgrote replica van een ijsbeer is ingebouwd.

Opbrengst geheel naar 10:10

De samenwerking met lobbyorganisatie 10:10, die publieke actie probeert te bewerkstelligen om daarmee regeringen anders te laten denken, past naadloos bij de filosofie van de brouwerij zelf.

Alle opbrengsten van Make Earth Great Again worden daarom geschonken aan deze lobbyorganisatie om daarmee projecten te financieren die zich richten op het aanpakken van klimaatverandering op het hoogste niveau in de samenleving.

Make Earth Great Again wordt geschonken uit de speciale ‘ijsbeer’ biertap die geplaatst is in de Londense BrewDog bar in de wijk Shoreditch. In Nederland wordt het bier in beperkte oplage getapt bij DogDealers: biercafés die als ambassadeur van BrewDog gelden. Daarnaast zal het bier op fles verkrijgbaar zijn in winkels, slijterijen en diverse horecagelegenheden.

President Trump

BrewDog heeft een doos met flessen Make Earth Great Again naar het Witte Huis gestuurd in een poging de aandacht van president Donald Trump te trekken.

Medeoprichter James Watt

James Watt, medeoprichter van BrewDog, vat de actie als volgt samen: “Make Earth Great Again is een reactie op de tanende interesse van wereldleiders voor de grootste bedreigingen die onze wereld en beschaving kent. Bier is een universele taal met de mogelijkheid om over de hele wereld begrepen te worden. Daarom besloten wij onze stem te laten horen en een directe en positieve bijdrage te leveren aan de discussie over klimaatverandering waarmee we tegelijkertijd liefhebbers van onafhankelijk gebrouwen bier de mogelijkheid bieden hún stem te laten horen aan de gevestigde orde. Met Make Earth Great Again houden we een spiegel voor aan alle leden van die gevestigde orde die meer zouden kunnen – en moeten – doen om de bedreigingen die van klimaatverandering uitgaan aan te pakken. Uiteindelijk hopen we dat iedereen die een positieve bijdrage kan leveren aan het tegengaan van klimaatverandering op wetgevend niveau beseft waar dit bier voor staat en daar lering uit trekt.”

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *