Column: #bierrevolutie

#Bierrevolutie

Ik denk dat ik met een gerust hart kan zeggen dat mijn vader de aanstichter is. Al sinds mijn vroege jeugd weet ik dat pa altijd al bier liefhebber is geweest. Bij gebrek aan inspiratie voor een vaderdag of verjaardag cadeau werd er dan ook standaard een lekker biertje gekocht.

Toentertijd was het wel een andere bierwereld. Bier was pils. Dan was er soms ook nog “speciaalbier”… Nou ja, speciaal? In Nederland was er volgens mij niet heel veel meer te krijgen dan wat Belgisch bier (Palm was populair weet ik nog) en wat Trappisten… De variatie aan cadeau’s hield dan ook vaak snel op.cans

Hoe anders is de bierwereld nu! In de supermarkten staan nog steeds wel de kratten pils hoog opgestapeld, maar daarnaast heeft iedere zichzelf respecterende buurtsuper ook een selectie aan andere “speciale” bieren. Gelukkig maar. En daar blijft het niet bij. De slijter heeft vaak al een interessantere selectie aan brouwsels in huis en dan zijn er nog de betere speciaal zaken waar je echt leuke dingen kan kopen.

Het lijkt en trend te zijn. Steeds vaker zie ik kleine, lokale initiatieven op het gebied van brouwen. Oude brouwerijen wordt nieuw leven in geblazen en nieuwe brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Hier in de omgeving alleen al hebben we sinds niet al te lange tijd weer Beerze bier en sinds eind vorig jaar is brouwerij van Moll gestart midden in het centrum van Eindhoven. En god weet hoeveel hobbybrouwers er nog zijn die meer willen. Blijkbaar is er vraag naar!

Uiteraard blijft deze trend in bierland ook niet onopgemerkt door de rest van de wereld. Horeca magazine “Proost” schreef in november 2011 al een artikel over de ‘ “opmars van speciaalbier” en ook de ABN-AMRO bank schreef in augustus van vorig jaar al over het “winnen aan populariteit van speciaalbier”. De shit is dus aan! Dat is duidelijk. Deze kleine revolutie speelt zich allemaal af in ons eigen kikkerlandje. Zij het met de nodige invloeden van buiten de Nederlandse grenzen…

Reden genoeg om enthousiast te zijn! Maar waar gaat het naar toe? Blijven we verknocht aan de constante kwaliteit maar relatieve saaiheid van pils. Of staan we open voor meer diversiteit in ons drankje? Ik weet wel wat mijn antwoord is, ook denk ik dat ik jouw antwoord weet als je dit aan het lezen bent. Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan de #bierrevolutie door mensen kennis te laten maken met alles wat bier te bieden heeft, door proeverijen te organiseren en door zelf bier te brouwen als hobbybrouwer. Ik hou jullie graag met enige regelmaat op de hoogte van de nieuwtjes direct van het front der #bierrevolutie. Soms goed nieuws, soms tegenslag. Maar altijd biernieuws!

Volgende keer: Meer over de wereld van het hobbybrouwen.

Dit artikel is een bijdrage van gastauteur: Koen Fokkinga

 craftbeers

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *