Discussie over alcohol in het verkeer weer opgelaaid: één biertje blijkt al gevaarlijk

drank-in-verkeer
Dat drinken en rijden niet samengaan, weet iedereen. Toch laaide de discussie over alcohol en het verkeer afgelopen dagen weer heel even op. De reden: Amerikaanse onderzoekers van de University of California toonden aan dat ook het drinken van een glas drank al een levensgevaarlijk effect kan hebben op je rijvaardigheid.

Oei.

Wat is er precies aan de hand? Volgens het onderzoek zijn bestuurders met 0.1 promille alcohol in hun bloed bijna twee keer zo vaak schuldig aan een zware botsing. En geloof me: dat is weinig, heel weinig. Ter illustratie: een volwassen man van 80 kilo heeft direct na het drinken van één glas drank al een alcoholpromillage van 0.25. Als speciaalbierliefhebber voel je het al aankomen, daar zit je in bijvoorbeeld een ‘gevalletje quadrupel’ na een kwart glas al aan. Met gemak.

Reden tot paniek?

Mag je nu nooit meer een biertje ook maar aankijken als je nog moet rijden? Niet direct. Natuurlijk breekt je lichaam alcohol ook weer af, ruwweg een glas per uur. Let wel: een glas pils. Met zwaardere biertjes duurt het dus ook langer. En tsja, misschien houden de Amerikaanse onderzoekers van een beetje overdrijven als het om alcohol aankomt, en verkopen ze hun resultaten op een medialustige manier. Maar misschien ook niet en hebben ze keihard statistisch gelijk.

Geen verscherping gewenst

In Nederland ligt de wettelijke limiet op 0.2 promille voor ‘beginnende bestuurders’ en op 0.5 promille voor de rest. Dat is fors meer dan de door het onderzoek aangetoonde ‘gevaarlijke’ grens. Toch willen politieke partijen niet aan verscherping, zo bleek kort na bekendmaking van het nieuws. Volgens vrijwel alle partijen is de balans tussen het gunnen van een pleziertje en de veiligheid nu goed en zouden strengere regels voor allerlei handhavingsproblemen zorgen.

Prima, maar misschien is de vergaarde wetenschap goed voor in het achterhoofd, voor de bewustwording van de gevaarlijke effecten van alcohol in het verkeer. Want of de Amerikaanse onderzoekers nu gelijk hebben of niet: die twee elementen zullen nooit beste vrienden worden.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *