Duvel experimenteert met rijping op bourbon-vaten
Brouwerij Duvel Moortgat komt met een speciale versie van hun bekende Duvel, gerijpt op bourbon-vaten. Het bier is in november afgevuld op eikenhouten vaten en zal vermoedelijk na zes of zeven maanden gebotteld worden.
Duvel heeft gekozen voor vaten van bekende Amerikaanse bourbon-makers Four Roses en Buffalo Trace. De brouwer heeft veel vertrouwen in de uitkomst van het experiment en verwacht dat de vaten zorgen voor een ‘rokerige vanillesmaak’. Daarnaast zou de bourbon die nog in het hout zit zorgen voor ‘een sensationele smaakontwikkeling’.
Perfecte combinatie
Duvel Moortgat denkt dat hun bier goed past bij bourbon. Zo zou ‘de pittige bite’ van Duvel perfect aansluiten bij ‘de meer smeuïge karameltoets’ van de bourbon. Door de rijping valt het bier wel wat zwaarder uit dan de ‘gewone’ Duvel. De biermaker gaat uit van een alcoholpercentage tussen de 10 en 11 procent.
Rijping op bourbon-vaten
Het rijpen van bier op bourbon-vaten is natuurlijk niet nieuw. Dit wordt al jaren gedaan door met name wat kleinere craftbeer-brouwers. Het proces lijkt nu echter ook overgewaaid te zijn naar de ‘grote jongens’. Eind 2016 kondigde Hertog Jan al een versie van hun Grand Prestige gerijpt op bourbon-vaten aan.
Beschikbaarheid
Duvel verwacht dat de bourbon-versie van hun bier in april of mei beschikbaar komt. In tegenstelling tot de normale Duvel is de speciale versie enkel verkrijgbaar in 75cl-flessen.