Ninkashi Brewing Ground Control is een stout met ‘ruimtegist’

Ninkasi Ground Control

Dat Amerikaanse brouwers wel houden van wat experiment mag bekend zijn. Maar Ninkasi Brewing Company gaat wel heel ver. Hun nieuwste creatie ‘Ground Control’ is een Russian Imperial Stout gebrouwen met gist dat een ruimtereisje achter de rug heeft.

Ninkasi zette vorig jaar speciaal voor de operatie het ‘Ninkasi Space Program’ op. Het doel: een ‘space beer’ brouwen met gist dat de ruimte in geweest is. Niet omdat het daar zoveel lekkerder van smaakt, maar gewoon omdat het kan.

Poging 1

Zo gezegd zo gedaan. De brouwer plaatste 16 kleine flacons met gist in een capsule en vulde deze verder met droogijs. Deze capsule ging in de neus van een amateurraket en werd mede dankzij de Civilian Space Exploration Team hoopvol de ruimte ingeschoten. Na twaalf minuten keerde de capsule terug in de atmosfeer. Volgens de berekeningen moest het ergens in een straal van 20 mijl van de lanceerplek neerkomen. Het ‘spaceteam’ van Ninkasi had 5 uur om de gistflacons terug te vinden, want anders zou de woestijnhitte van de Black Rock Desert het gist definitief om zeep helpen. Helaas mislukte die speurtocht: pas na 27 dagen speuren met een helikopter werden de gistflacons teruggevonden. Helaas allang niet meer geschikt voor het betere brouwwerk.

NSP Mission One Documentary

Poging 2

Het space team liet zich echter niet uit het veld slaan en ondernam een tweede lanceerpoging. Deze keer slaagde het team wel: vanuit de ruimtehaven Spaceport in New Mexico werden 6 flacons brouwersgist de ruimte ingeschoten. De flacons maakten een trip naar een hoogte van bijna 125 kilometer boven het aardoppervlak, waar het gist 4 minuten gewichtsloos rondzweef. Een parachute zorgde voor een zachte landing, waarna een US Army-helikopter het snel terugbracht naar de rechtmatige eigenaar. Eenmaal terug in het lab bleek het gist springlevend en gezond.

Het resultaat

Het resultaat is nu daar: Ground Control is een RIS met 10% alcohol. Naast het ruimtegist is het bier op smaak gebracht met Oregon-hazelnoten, cacaonibs en steranijs. Het bier is verkrijgbaar in flessen van 650ml. Officieel is het alleen in de VS verkrijgbaar, dus geïnteresseerden zullen goed op zoek moeten.

De tweede, succesvolle lanceerpoging door Ninkasi Brewing.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *