Recensie: Ayinger Celebrator
Naast de Beierse Weizen-koningen als Paulaner, Schneider Weisse en Weihenstephaner zijn er ook iets minder bekende brouwerijen in deze Duitse bierprovincie die zeer degelijke brouwsels in de Duitse stijl brouwen. Een voorbeeld daarvan is Aying uit Munchen. Zij zetten met ‘Celebrator‘ een klassieke variant van de dubbelbock neer, een verzwaarde variant van de traditionele Duitse bock.
Proefnotities
Geur: Zoete, donkere mouten, bruine suiker, donker fruit en melasse.
Smaak: Aanzet is vol. Intense, donkere, geroosterd mout. Verbrande karamel. Rozijnen, chocolade, een hint van zoute drop. Afdronk iets roasty, klein beetje rook, gedroogd donker fruit met klein zuurtje, en houdt lang aan.
Conclusie
Ayinger Celebrator doet alles wat een goede dubbelbock moet doen, maar heeft vanwege zijn roasty en iets rokerige karakter en ingetogen hop wel iets weg van een stout. Een must voor de liefhebbers van Duitse doppelbocks, maar kan door zijn volle smaken en roasty karakter ook stout-fans voor zich winnen. Hoe dan ook een ‘flawless’ uitvoering van het genre.