Recensie: Creme Brulee Stout – Emelisse
Lef bij het brouwen van bieren kunnen wij van BierNetwerk altijd erg waarderen. Een goed voorbeeld daarvan is de Schotse brouwer Brewdog die ons steeds blijft verbazen. Maar ook in eigen land hebben we dergelijke brouwers. Het Zeeuwse Emelisse is er zo één en heeft een bier ontwikkeld met de smaak van crème brûlée. Slaan ze door of is het een gouden vondst?
Emelisse is gevestigd in Kamperland, een klein dorp op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland. De brouwerij werd in 2004 opgericht en is beslist een verrijking voor het Nederlandse bierlandschap. Hun assortiment bestaat hoofdzakelijk uit niet-alledaagse bieren. Zo is hun ‘standaard’ Blond bijvoorbeeld al een IPA. Daarnaast hebben ze een aantal zogenoemde ‘White labels’, die gerijpt worden op oude vaten van Whisky en zelfs Balsamico.
Bijzondere smaken
Ook het gebruik van bijzondere smaken schuwt brouwer Kees Bubberman niet. Zo heeft hun Winterbier een marshmallowsmaak en gebruiken ze voor hun Espresso Stout echte espresso. Ook hun Rauchbier met rooksmaak is het vermelden waard. Hun nieuwste aanwinst is dus een stout met de smaak van het populaire dessert crème brûlée.
De fles
Het ontwerp van het etiket is typisch voor de bieren van Emelisse. Al hun bieren zijn voorzien van dezelfde stijl etiket waarbij enkel de kleur en de tekst verschilt. De Creme Brulee Stout wijkt daarbij iets af doordat het label geen enkele kleur bevat maar een gestreept ontwerp. Verder vinden we op het etiket de naam van het bier terug en het logo van Emelisse.
Het dessert
Voordat we het gaan hebben over de geur en smaak van het bier komen we nog even terug op de smaakmaker. Crème brûlée is inmiddels zo’n standaard dessert dat waarschijnlijk iedereen het weleens gegeten heeft, maar je weet maar nooit. De naam crème brûlée betekent letterlijk gebrande room en is niet veel meer dan custard gemaakt van room, suiker en eieren met een vleugje vanille. Dit wordt koud geserveerd in een plat schaaltje waarop suiker wordt gestrooid. Deze wordt net voor het opdienen verwarmt met een gasbrandertje zodat het karamelliseert.
Donker
In het glas heeft het bier van Emelisse een donkere bijna koffie-achtige kleur. Wat dat betreft is het een echte stout. Het is zelfs zo donker dat je er maar moeilijk doorheen kunt kijken. De schuimkraag is zeer beperkt, maar wat er is heeft een lichte crèmekleur. Met een alcoholpercentage van 8 procent is het beslist geen licht bier, maar voor een stout is het niet bijzonder zwaar.
Geur en smaak
Het bier heeft een vrij complexe geur. Het ruikt in het begin vooral vrij zoet. Als je beter ruikt komen er echter wat meer lagen in. Zo ruiken we ook stroop, marshmallow, vanille vla en room. Geen alledaagse geur voor bier dus.
Ook de smaak valt onder de noemer complex. Het begint met een romige zoetigheid. Deze gaat over in de bittere smaak van gebrande karamel, donkere chocolade en koffie. Bovendien heeft het bier ook iets kruidigs. Door de bittere koffie-achtige afdronk blijft het bier een echte stout, maar wel met een zoet begin.
Conclusie
Bier en crème brûlée lijkt een vreemde combinatie, maar Emelisse komt ermee weg. Hun Creme Brulee Stout is zonder meer één van de spannendste bieren die we de afgelopen tijd hebben gedronken. Voor de liefhebber van het niet-alledaagse is dit beslist het proberen waard. Het is wel een bier waarvan je er, door de zoete en romige smaak, vast geen twee achter elkaar wilt drinken. Maar dat doe je met het gelijknamige dessert vast ook niet.
Brouwerij: Emelisse
Soort: Stout
Alcoholpercentage: 8 procent
Ingredienten: water, gerstemout, hop, gist, lactose
[kkstarratings]