Recensie: De Struise Brouwers – Blue Monk Special Reserve
Als De Struise Brouwers met een geheel nieuw bier komen zijn we er natuurlijk als de kippen bij. De mannen uit Oostvleteren zijn namelijk vrij zuinig in het uitbrengen van hun bier en de lancering van een geheel nieuwe telg is al helemaal bijzonder.
De Blue Monk Special Reserve is een quadrupel van 10% die drie jaar gerijpt is op rode wijnvaten van Chateau Margaux. De naam verwijst zowel naar jazzlegende Thenolious Monk als naar de bar uit Buffalo van ‘Struise ambassadeur’ Mike Shatzel.
Geur- en smaaknotities
Neus: rood fruit, vijgen, kandij, vanille, hout
Smaak: hout, tannine, kandij, port, tabak, aards
Mondgevoel: vol, romig, warm (alcohol), droog (hout)
Conclusie:
De Blue Monk Special Reserve is een goed gebrouwen bier met een mooie balans tussen het basisbier en het rijpingsvat. In het oeuvre van Struise valt hij een beetje tussen de XXX Rye Quad Reserva Bourbon (vergelijkbaar basisbier) en de Pannepot Grand Reserva Vintage 2010 (deels gerijpt op wijnvaten). Alhoewel dat in dit geval natuurlijk wel een beetje appels met peren vergelijken blijft.
Het basisbier heeft niet die uitgesproken kruidige smaak die kenmerkend is voor de Pannepot. Hierdoor is het geheel wat zachter en wat minder spannend. De complexiteit lijkt bij dit bier vooral van het wijnvat te komen, waarbij duidelijk het hout, rood fruit en een vleugje tabak naar voren komen. Heb je niks met rode wijn, dan zal dit bier je waarschijnlijk weinig doen.
Toch is het lastig al een duidelijk oordeel te geven over dit bier. Veel van de bieren van De Struise Brouwers rijpen erg goed. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de Blue Monk over twee à drie jaar smaakt.