Recensie: Duvel Tripel Hop 2014

foto 1Met de marketing zit het wel goed bij Duvel, al weken ’teasen’ ze richting de lancering van de nieuwe Duvel Tripel Hop 2014. Het lijkt wel of de nieuwe Hobbit-film in première gaat! Wat gaat de nieuwe hopsoort worden, er werd veel over gespeculeerd op het internet en in de bierkroeg. Uiteindelijk werd er gekozen voor de Mosaic hop. Een nieuwe hopsoort, hoe gek dat ook kan klinken. Deze Amerikaanse hop is namelijk gecreëerd als een soort kruisbestuiving tussen de Simcoe- en de Nugget-hop. De Mosaic is nog niet echt een bekende hopsoort, enkele Amerikaanse brouwerijen gebruiken hem voor hun IPA en voor een single hop-reeks, maar in Europe kom je deze hopsoort nog niet zo vaak in bier tegen. Duvel gebruikt deze hop in de dry hopping-techniek. Dit betekent eigenlijk dat na het kookproces (waar je normaal de hop toegevoegd), bij de lagering/na-gisting pas de hop toegevoegd. Dus eigenlijk zodra de hoofdgisting voorbij is. Door middel van deze techniek komen er meer aroma’s vrij die de smaak en geur beïnvloeden.

Het Bier

Wat meteen opvalt aan het bier is dat het overduidelijk een Duvel is. Dat had ik met de 2013 versie met de Sorachi Ace hop namelijk een stuk minder. Zowel de Citra van 2012 als de Sorachi Ace drukte een behoorlijke stempel op het bier en beïnvloede de gehele smaak. Dat gebeurde namelijk ook met de Troubadour Magma Sorachi Ace. En dat is niet altijd geheel positief. De Mosaic-hop geeft overduidelijk een extra dimensie aan de Duvel, dit lijkt meer de bedoeling. In de geur merk ik vrij weinig van de extra hop, misschien een klein pepertje dat prikkelt in de neus.

Dan de smaak, duidelijk Duvel! Veel koolzuur en een bitterzuurtje. Laat het glas even staan en laat het bier rustig wat meer op kamertemperatuur komen, drink de Tripel Hop 2014 niet te koud! Dan komt de smaak langzaam op gang, wederom het pepertje, citrusfruit en bosbessen. Vooral die bosbessen waren duidelijk aanwezig. Onverwacht eigenlijk dat zoiets door het hop loskomt. Het is bier is een stuk minder bitter dan verwacht. Het is overduidelijk dus geen IPA, maar eerder een Belgische strong ale met een twist.

Is dit positief? Dat zal moeten blijken. IPA’s zijn nog steeds razend populair, maar wellicht onderscheidt de Tripel Hop zich nu wat beter tussen al deze gehopte bieren. Het is nog een beetje koffiedik kijken of de Mosaic-versie net zo populair gaat worden als de Citra van 2012 en de Sorachi Ace van 2013. Ik vind in ieder geval dat het een leuk bier is geworden.

Conclusie

Duvel slaagt er in met de Tripel Hop 2014 wederom een leuk en mooi Belgisch bier af te leveren. Met 9,5% is deze stevige jongen en te gek bier voor komend voorjaar en zomer. De Tripel Hop 2014 zit in jaren het dichtste bij de normale Duvel maar levert een mooi bier af dat in balans is en diepgang heeft. Een bier om echt smaak in te ontdekken. Erg leuk!
Het bier is vanaf deze week verkrijgbaar bij uw slijterij en horecazaak. Proost op de komende zomer!

Brouwerij: Duvel Moortgat
Soort: Belgian Strong Ale / IPA’ish
Alcoholpercentage: 9,5%
Ingrediënten: Water, mout, hop, gist

MOSAIC

Comments

comments

2 thoughts on “Recensie: Duvel Tripel Hop 2014”

  1. Pingback: Verslag: Introductie Duvel Mini - BierNetwerk
  2. Trackback: Verslag: Introductie Duvel Mini - BierNetwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *