Recensie: Frontaal – Rhodesian Oak Aged

IMG_3226Bieren op eikenhout laten rijpen wordt de laatste paar jaar steeds populairder. Dit proces, om het bier te laten rijpen op een eikenhouten vat stamt al uit de middeleeuwen. Het nieuwe concept is dat er wordt gekozen voor een bourbon- of een whiskyvat, waardoor de smaak van de sterke drank zich vermengd met de smaak van het bier.

Voor kleine brouwerijen zoals Brouwerij Frontaal is een investering van een eikenhouten vat best groot. Daarom heeft de brouwerij gekozen om zijn Barley Wine Rhodesian te laten rijpen met houtsnippers van een bourbonvat. Het bier zelf wordt niet opgeslagen in een eikenvat, maar de houtsnippers van dit vat worden toegevoegd aan het bier in de vergistingtank. Dit is een meer laagdrempelige stap om het bier toch een extra diepgang te geven van de eikenhouten lagering.

Growler

Helemaal gaaf is, is dat de brouwerij het bier heeft afgevuld in een 2 liter growler. Dit is een vanuit de VS overgewaaide trend waar het bier vanuit een soort tapinstallatie wordt afgevuld in een grote fles en met koolzuur wordt afgevuld. De versheid wordt dan meer gegarandeerd. Je krijgt dan ook gelijk een grotere hoeveelheid bier die wat langer goed te houden is na opening.

Duidelijk wordt bij het inschenken van het bier dat de bourbongeur erg goed aanwezig is. In combinatie met de houttoets die het bier heeft levert dit een extra toevoeging aan de flink gehopte barley wine. Het bier is donderrood bijna bruin van kleur.
Het bier is redelijk zoet van smaak en de hopbitterheid komt wat laat terug. Duidelijk is dat dit bier een flinke poos heeft liggen rijpen. Met een alcoholpercentage van 12% is dit een verraderlijke jongen. Hij drinkt prettig weg door de zachte smaak. Erg gevaarlijk bij een 2 liter growler!

Brouwerij Frontaal heeft wederom een mooi bier afgeleverd. Ik ben wel benieuwd wat dit bier zou doen als het bijvoorbeeld op een echt whisky-of cognacvat zou hebben gerijpt. Dat is iets voor de toekomst. Als een van de eerste Nederlandse brouwerijen met een eigen Growler-systeem zou ik binnenkort maar vast een bezoekje gaan brengen aan het proeflokaal in Breda.

Cheers!

8.2

Geur

8.2/10

Smaak

7.9/10

Mondgevoel

8.0/10

Finish

8.5/10

Pros

  • Growlers!!!
  • Eikenhouten lagering is goed te proeven
  • Laag in koolzuur

Cons

  • De geur is beter dan de smaak
  • iets te veel vanille en zoetiheid

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *