Recensie: Hete Pruim (St. Juttemis)

Hete Pruim

Soms kan bier je voordat je ook maar een slok genomen een onbedwingbare nieuwsgierigheid opwekken. Dat kan zijn vanwege een fraai etiket, de naam en faam van een brouwerij, of gewoon een opvallende naam. Van dat laatste mag je hier rustig spreken, hoewel misschien anders bedoeld heeft ‘Hete Pruim’ natuurlijk een behoorlijke, ietwat vrouwonvriendelijke porno-bijklank.

Een naam die de aandacht trekt is ook gevaarlijk. Valt het bier tegen, dan is het gemakkelijk zeggen dat de naam het brouwsel moest compenseren en dat komt de geloofwaardigheid van een brouwerij niet echt ten goede. Toch gaat dat hier niet helemaal op, want het verwijst bovenal naar de receptuur, dit bier is namelijk gebrouwen met pruimen en chilipeper. Dat zijn overigens niet de enige opvallende ingrediënten. St Juttemis heeft dit bier daarnaast verrijkt met steranijs en zoethout. Een onvervalst kruidenbier uit Tilburg dus. En dat schept verwachtingen, want in deze industriestad weten ze wel wat ze met kruiden kunnen doen, zo bewijst de beroemde kruidenlikeur Schrobbelèr.

Zoveel smaakmakers in een bier is overigens geen garantie voor succes. Pakt de brouwer het goed aan, dan krijg je een complex brouwsel waarin de ingrediënten elkaar versterken en aanvullen. Aan de andere kant van het scorespectrum vind je een ondefinieerbare brij waarin smaken elkaar uitvlakken en enkele dominanten de boventoon voeren.

Zoethout en steranijs

Het bier lijkt uitgeschonken nog het meest op een dubbel. De kleur is donkerbruin, iets grijzig, met een lichtbruine schuimkraag. Die blijft netjes overeind en heeft een lekker wollig karakter. In de neus vind je vooral de zoethout en het steranijs, die samen zorgen voor een dominante dropgeur. Beslist niet onaangenaam, maar ook niet heel complex en de fruitigheid die je van de pruimen verwacht wordt hier een beetje ondergesneeuwd door de dropkruiden.

Drop roept het hardst

De smaak volgt een beetje hetzelfde patroon. Ook hier is het de drop die het hardst roept. Bittere drop wel te verstaan, het bier heeft een droog, kruidig karakter. Smaken als karamel en iets donker fruit zijn aanwezig, maar worden enigszins ondergesneeuwd door de drop. De chilipeper, tot nu toe de grote afwezige, komt af en toe op het allerlaatst heel even subtiel meedoen. Het kan overigens ook de kracht van suggestie zijn en is wat mij betreft dan ook iets te subtiel, er waren momenten dat ik de peper totaal niet proefde. Nu hoeft bier niet naar sambal te smaken, maar als je het toevoegt moet het natuurlijk ook wel de smaak verrijken en dat doet het hier nauwelijks.

Conclusie

Hete Pruim is geen slecht bier en een van betere van de Tilburgse brouwerij. Het is op zijn minst een leuk alternatief voor een standaard dubbel. Toch wordt niet alle potentie benut, de drop drukt iets te zwaar tegen de fruit-, mout- en hopsmaken aan en dat is zonde. Weet de brouwer dat te fixen en de peper iets beter aan te zetten, dan heeft het namelijk een mooi complex kruidenbier in handen. Er zit namelijk genoeg potentieel aan mooie smaken verstopt in het flesje.

Brouwerij: St. Juttemis
Soort: Kruidenbier/dubbel
Alcoholpercentage: 7.5 procent
Ingredienten: water, mout, hop, steranijs, zoethout, pruimen, chilipeper

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *