Recensie: Riebedebie
De Belgische bierbrouwers staan bekend om hun fantasie en eigenwijsheid. Van reinheidsgeboden hebben ze nog nooit gehoord en de klassieke brouwregeltjes zijn er voor hen vooral om gebroken te worden. Kruiden, suiker, fruitschillen: als het aan de smaak bijdraagt, voegen ze het toe.
Dat geldt ook voor dit bier, en de gekkigheid begint al bij de naam: ‘Riebedebie‘. Nu zijn we wat dat betreft ook wel wat gewend van ze, dus helemaal ervan opkijken doe ik niet. Het brouwsel is afkomstig van brouwerij – of ‘brij’ zoals ze zelf schrijven, de Bie. Het ligt in het plaatsje Wakken, een klein dorpje in West-Vlaanderen, horende bij de gemeente Dentergem. De meeste bieren uit het assortiment eindigen op dat achtervoegsel Bie.
Taalfout
Dan de ingrediënten. Volgens het etiket zijn naast water, gerst, hop en gist ook suikers en kruiden toegevoegd. Niet zeldzaam voor een Belgische stijl tripel. Welke kruiden precies gebruikt zijn, wordt niet duidelijk. Het alcoholpercentage bedraagt 9 procent, iets fors voor zijn soort. ‘Een heerlijk gezond blond bier met bijzonder smaak’, valt op het etiket te lezen. Naast de taalfout in die zin valt dat natuurlijk nog maar te bezien.
Wat alle uiterlijke kenmerken betreft vinkt het alle tripel-vakjes aan: het glas vult zich na het schenken met een fraai gouden, ietwat troebele kleur. De schuimkraag is melkwit, maar heeft helaas de neiging iets in te zakken. Tot hier gaat het nog redelijk met dit bier. In die zin wijkt dit bier niet af van wat bijvoorbeeld een Leffe tripel laat zien.
Smaak en geur
Dan de smaak en geur betreft, toch veruit de belangrijkste aspecten. En die zijn helaas ook niet zo bijzonder. Wat je ruikt zijn vooral aroma’s van gist en alcohol, echt verfijnd is het allemaal niet. Wat smaak betreft is dat niet veel anders. Bitter wordt het nergens, het zijn vooral weer de alcohol en suikers die de boventoon voeren. Hier en daar komt een pepertje door en proef je wat citrus, maar veel stelt het allemaal niet voor.
Het mondgevoel is wel in orde, lekker moutig en bijna ‘chewy’. Samen met de vrijwel ontbrekende bitterheid maakt het van het bier een doordrinker, maar dat is nou eigenlijk net niet de bedoeling. Al met al ontbeert het dit bier aan karakter, een eigen smoel. Ondanks de kruiden zit er simpelweg te weinig smaak aan, en lijkt de alcohol te overheersen. En dat kan natuurlijk voor een bier als dit nooit de bedoeling zijn.
Volg Raymond Luijbregts op Google Plus
Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.
2 thoughts on “Recensie: Riebedebie”