Recensie: Waterloo Dubbel

waterloobruin

Waterloo is een brouwsel van Brasserie du Bocq, gelegen in het Waalse plaatsje Purnode. Laat je niet misleiden door de naam: dit is vooral een brouwerij. En geen onbekende, zij zijn ook verantwoordelijk voor onder andere Deugniet en de bieren van St. Benoit en Gauloise. De geschiedenis van de familieonderneming gaat een eind terug: 1858 begon een boer zijn eerste bier te brouwen, wat uitgroeide tot het huidige bedrijf.

Als we het etiket mogen geloven, gaat de geschiedenis van het bier heel ver terug. En met ver bedoel ik ook ver: de geallieerden zouden de drank gebrouwen om moed in te drinken voor de Slag bij Waterloo, waar uiteindelijk de mannen van Napoleon Bonaparte een kopje kleiner werden gemaakt. Of dit bier dan ook voldoet aan het recept van de drank die de soldaten ongetwijfeld dronken, valt te betwijfelen. Maar ach, het verhaal doet het goed op het flesje.

Overigens is de brasserie niet de uitvinder van het bier. Waterloo behoorde eerst toe aan Brasserie du Marché in Eigenbrakel, een dorpje vlakbij de aan het bier gelijknamige plaats.

Over naar het bier zelf, want daar draait het uiteindelijk om. Mijn vermoedens worden bij het inschenken direct bevestigd: het gaat hier om een donker-ambere, zoetige dubbel zoals alleen de Belgen dat kunnen brouwen. De wat bruinige schuimkraag blijft netjes overeind en hapt door zijn fijne structuur heerlijk weg.


Geur en smaak

De geur is vooral zoetig. Ook het bekende donkere fruit, zo kenmerkend voor deze stijl, laat zijn neus zien. Gek genoeg bespeur ik hier en daar wat ijzer en nat katoen in de neus. Dat klinkt overigens onaangenamer dan het is. Tot nu toe is het allemaal niet heel verrassend, maar ook zeker niet vervelend.

En eigenlijk kun je dat ook over de smaak zeggen. De usual suspects voor het genre komen voorbij: gebrand suiker, toffee, melkchocolade (geen bittere/pure chocolade!). Het mondgevoel is lekker moutig, zonder een heel zware of machtige indruk achter te laten. In de nasmaak is wat rode wijn te ontdekken, maar vloeit redelijk snel weer weg.

Is Waterloo Bruin een uitzonderlijk en verrassend goed bier? Ja en nee. Het is geen topklasse, maar doet ook weinig fout. Een prima dubbel voor de komende herfstmaanden.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *