Onderzoek bevestigt: Amerikaanse craft beers doen het goed in Europa


craftbeer
Amerikaanse ‘craft beer’ speciaalbiertjes doen het niet alleen goed in eigen land, maar ook internationaal steeds beter. Dat vermoeden hadden we al, maar is nu ook officieel bevestigd door onderzoeksbureau IBISWorld.

In Canada en Mexico is er volgens de onderzoekers sterke vraag naar craft beers uit Amerika. Ook Europa lust wel pap van hun brouwsels, met name in Zweden en het Verenigd Koninkrijk importeren steeds meer Amerikaans speciaalbier.

De grootste craft beer-producent is Boston Beer Company, makers van onder andere Samuel Adams. Ze hebben 19.3% van deze markt in handen De nummer twee in de craft beer-markt is Sierra Nevada, bekend van de pale ale. Laatstgenoemde biersoort is overigens behoorlijk populair: maar liefst 41% van de craft beer markt bestaat uit pale ales. De hele craft beer-markt is goed voor zo’n 4
miljard dollar omzet.

De Amerikaanse IBISWorld-onderzoeker Hayden Shipp is overigens niet vies van het nodige patriottisme. ‘In West-Europa zie je nu veel microbrouwerijen opduiken. Het verschijnsel is vergelijkbaar met wat er in Amerika gebeurt, maar de scene is nog niet zo ver ontwikkeld’, aldus Shipp. ‘De Europese microbrouwerijen halen momenteel veel inspiratie uit Amerika.’ Op zijn minst opvallende uitspraken; hij gaat hier voorbij aan het feit dat veel Amerikaanse microbrouwerijen juist goed hebben gekeken naar de Belgische stijl.

In het onderzoek is craft beer gedefinieerd volgens de regels van Brewers Association. Het bier mag geen gerstvervangers als rijst of mais bevatten, de brouwerij mag maar 6 miljoen vaten per jaar produceren en mag niet meer dan voor een kwart in handen zijn van een bedrijf dat ook andere dingen dan craft beer produceert.

Volg  op Google Plus

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *