Robbert Uyleman: ‘We moeten meer Nederlands bier drinken’ (interview)

Robbert schuin

Speciaalbier, of zoals de Amerikanen het weer zo mooi kunnen verwoorden: craft beer. Vakmansschapsbier eigenlijk, in Nederland komen er steeds meer kleine maar o zo bijzondere brouwerijen bij. Nog geen jaar geleden was daar ineens Brouwerij het Uiltje. Zoals zoveel begonnen als thuisbrouwer, maar in redelijke korte tijd enorm gegroeid. Brouwer en eigenaar Robbert Uyleman vertelt:

“Het Uiltje bestaan momenteel zo’n jaar of twee, maar onze bieren zijn nu zo’n jaar commercieel verkrijgbaar. Ik ben een huurbrouwer, dus brouw mijn bieren onder andere bij Jopen in Haarlem. Jopen was eigenlijk mijn start. Ik werkte daar een dag per week achter de bar, naast mijn full time baan als account manager in een audiovisueel bedrijf. Op een druilerige dag in februari besloten wat vrienden en ik om ook eens te gaan brouwen. Na een aantal keer vond de rest het wel mooi geweest en had ik juist de smaak te pakken. Dit is een beetje geëscaleerd en momenteel adem ik 24/7 bier. Mijn vorige baan heb ik dan ook opgezegd om hier 100 procent op te focussen.”

Waar haal je je grondstoffen?

“De grondstoffen haal ik via Jopen in Haarlem. Aangezien ik bij hun de bieren maak, kan ik ook zo de grondstoffen regelen. Het komt wel voor dat er sommige hopsoorten of bepaalde mouten en gist niet te krijgen zijn. Deze spullen haal ik dan ook zelf via een groothandel, of zelfs via eigen kanalen rechtstreeks uit de Verenigde Staten of nieuw Zeeland. De vaten die ik gebruik heb ik ook weer via via via, dat was best even zoeken. Ook ben ik naar Schotland geweest en heb ik via een destilleerder vaten kunnen bemachtigen. Deze moeten nog naar Nederland toe, maar daar ga ik vast en zeker wat leuks mee doen.”

Wat zijn de ambities en toekomstplannen?

“Mijn ambities zijn groot. Momenteel gaan de bieren hard door Nederland en komt er meer en meer vraag uit het buitenland. Dat laatste is zeker tof, maar mijn focus ligt op Nederland. Ik ben van mening dat we in Nederland wat meer Nederlands bier moeten  drinken. De Nederlandse café’s, restaurants en terrassen worden nog steeds gedomineerd door Belgische brouwers en bieren. Niet dat er iets mis is met die bieren, maar dat kennen we nu wel. Tevens zijn er momenteel zo veel nieuwe kleine brouwerijen in Nederland die het zoveel meer verdienen dan al die grote jongens. Meer bier van eigen bodem staat hoog in het vaandel en daar gaan we dan ook echt voor aankomend jaar. Wat er in het buitenland bijkomt is altijd leuk en zal daarnaast ook zeker een rol gaan spelen. Verder ben ik megacreatief en weet ik nu al dat ik weer genoeg nieuwe gekke dingen bedenk voor aankomende tijd!”

Zijn er voorbeeldbieren waar je jezelf aan spiegelt?

“Voornamelijk enkele Amerikaanse bieren. In de VS moet alles te veel en te groot zijn. Ik houd wel van een beetje gekkigheid en extremiteit wat bier betreft en dat doen ze daar goed. Daarnaast ben ik een liefhebber van IPA’s, en daar weten ze in de VS natuurlijk wel raad mee. Als je dan af en toe ziet voorbijkomen dat iemand mijn IPA verkiest boven een bijvoorbeeld Flying Dog IPA, dan denk ik dat ik best goed bezig ben :)”

Hoe denk je over de toenemende populariteit van speciaalbier?

“Ga zo door, fijn deze ontwikkelingen voor Nederland als bierland. Ik zeg wederom: meer bier uit eigen land! Laat er maar veel soorten bijkomen. Eigenlijk zou je straks in ieder café moeten kunnen kiezen tussen drie IPA’s van de tap!’

Welke biertrends zie je momenteel?

“De trend van het moment is toch wel de ”meer hop is meer smaak”-gedachte. Toch zijn er genoeg bieren waarbij dat ‘meer hop’  een lachertje is als je het vergelijkt met een vet gehopte IPA uit de VS. Verder gaan we hier naar steeds meer bijzondere bieren toe. Je kijkt steeds minder raar op als je een stout van 10-11% voorbij ziet komen, of een zuur bier dat een jaar op rodewijnvaten heeft gelegen. Hele mooie ontwikkelingen, krijg er spontaan dorst van :)”

 Wat drink je graag zelf?

“Eigenlijk een heleboel, er is eigenlijk niets waar ik niet van houdt. Voorkeuren gaan wel naar de extremen. Het meest zuur, het meest hout, het rokerigst en het meest hoppig. Ik houd erg van whisky’s en uiteraard dan ook van een mooie stout die op die vaten heeft gelegen. Maar een frisse Berliner Weisse van 2,6% abv is op een zomers dagje ook erg fijn. Het gros is wel hop, ik houd veel van IPA’s. Daar heb ik dan ook altijd wel een fustje ‘homebrew’ van koud staan thuis, met een belachelijke berg Amerikaanse hop erin.”

uilbanner

Aan inspiratie en motivatie geen gebrek dus bij Brouwerij het Uiltje. We zullen de Uiltjes komende tijd veelvuldig tegen gaan komen, hopelijk ook steeds vaker in de horeca.

Voor meer info: Brouwerij het Uiltje

Comments

comments

2 thoughts on “Robbert Uyleman: ‘We moeten meer Nederlands bier drinken’ (interview)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *