Ronald Giphart breekt lans voor craft beer in felle column op Radio 1

 

Ronald Giphart heeft zich in het programma ‘Druktemakers’ van Radio 1 uitgebreid hard gemaakt voor craft beer. De Nederlandse schrijver ging in een drie minuten durende monoloog fel van leer tegen “grote bierfabrieken met hun jarenlang laffe, waterige, smakeloze fabriekstirf die ons jarenlang door de strot is geduwd in kroegen en supermarkten”.

Ook Belgisch ‘speciaalbier’ komt er bekaaid vanaf: uit het “enigszins overschatte bierland komt vooral bier dat in zoverre verschilt van pils dat ze op een andere manier laf, waterig en smakeloos zijn”, aldus Giphart. “Gesuikerde hop”, noemt hij deze fabrieksmatig geproduceerde Belgische abdijbieren.

Volgens hem pikken we dit niet langer en is er momenteel een revolutie gaande. Microbrouwerijen zouden bier maken met “bier passie, bier met plezier en bier met 100 keer meer smaak dan smakeloze gele of amberkleurige bubbelwater waar de commercie ons mee doodgooide.” Volgens hem zijn er zo’n tweehonderd brouwerijen in Nederland, waarvan zo’n twintig een serieuze poging doen het Nederlandse bierlandschap definitief te veranderen.

Kaapse Brouwers

Hij sprak in de column ook over een bezoek bij de Kaapse Brouwers. “Jonge, zeer bevlogen bierbrouwers”, aldus het oordeel van de schrijver. Hij sprak ook over de vriendschap van de Rotterdamse brouwer met het Amsterdamse Oedipus. Volgens hem het bewijs dat in craftbeerland geen tegenstellingen zijn tussen ‘010’ en ‘020’.

“Er is een revolutie aan de gang, en wij kunnen helpen. Proost!”, besluit hij zijn betoog.

Voor craft beer-liefhebbers natuurlijk allemaal geen opzienbarend vernieuwende uitspraken, maar het gebeurt niet iedere dag dat een bekende Nederlander zich zo fel uitspreekt over het fenomeen.

Terugluisteren?

Benieuwd naar het relaas van Giphart? Je kunt de column via een audiostream terugluisteren op de site van Radio 1.

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *