Stibon N1 les 2
Grondstoffen, wetgeving en sociale hygiëne waren de onderdelen van deze les.
de grondstoffen kennis is bij mij redelijk op peil, dit omdat ikzelf ook brouw en daardoor de behandelde grondstoffen al ken.
Even gemakkelijk opgedeeld in 4 soorten grondstoffen:
- water moet geschikt zijn voor menselijke consumptie
- granen zoals gerst, haver, spelt, quinoa, tarwe en nog wat meer varianten in verschillende kleuren
- hop, kruiden en andere toevoegingen
- gist, boven-onder-spontaan-gemengd-soort.
Een hele waslijst aan regels en wetgeving die met bier te maken, hierbij een paar opvallende:
- alcoholarm bier bevat tussen de 0,1 en 1,2 v/v% Alc
- alcoholvrij bier bevat minder dan 0,1 v/v% Alc
- Pas boven de 1,2 v/v% alc moet dit op het etiket vermeld worden.
- de biertypen staan niet beschreven in de warenwet
- reclame op tv is toegestaan na 21:00u
Sociale hygiëne:
Onder sociale hygiëne verstaan we dat we rekening houden met en respect hebben voor elkaars geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Door het hanteren van regels bepaalt de horecaondernemer waar de grenzen liggen van zijn gasten. Enerzijds de wettelijke regels en anderzijds de huisregels die een gastvrijheid concept inhouden.
Kennis van de effecten van alcoholgebruik is een belangrijk aspect van de sociale hygiëne. in de functie van gastheer dient men een evenwichtig alcohol beleid te voeren. Denk hierbij aan leeftijdsgrenzen en overmatig gebruik voorkomen.
Tussen de verschillende les onderdelen proefden we 3 verschillende biertypen (2 bieren per type)
Deze keer:
- witbier
- Stout
- IPA (American)