Verslag: Brewda – Breda’s Bierfestival 2016

Banner Brewda 2016

Dit weekend was alweer de derde editie van Brewda, een Bredaas bierfestival georganiseerd door Brouwerij Frontaal. De organisatie besloot dit jaar om het festival uit te breiden naar twee dagen in plaats van één. In totaal stonden er naast Brouwerij Frontaal, nog 17 andere brouwerijen uit zowel binnen- als buitenland.

De entree bedroeg dit jaar €15,00 voor een dagkaart en €25,00 voor een weekendkaart. Daarvoor kreeg je een proefglas, festivalboekje en een drietal munten. Er werd gebruikt gemaakt twee verschillende soorten munten. De witte munten hadden een waarde van €2,50 en de rode munten een waarde van €0,50. Er is voor dit systeem gekozen zodat er een betere prijs-kwaliteit verhouding behouden kon worden, vertelde iemand van de organisatie mij. In de praktijk was het echter niet heel praktisch. De prijzen bij diverse brouwerijen wisselden behoorlijk, waardoor je vrij snel een overschot aan rode munten had.

Het Festival

De eerste dag van het festival begon rustig, maar gedurende de middag druppelden er toch heel wat mensen binnen. In de hoofdhal van Electron, de festivallocatie, stonden diverse kraampjes waar de brouwerijen te vinden waren. In het midden was een plek gereserveerd voor Brouwerij Frontaal zelf, een growler station en een merchandise stand. Voorgaande editie bleek deze ruimte wat aan de krappe kant. Dit jaar was daar echter geen sprake van, mede doordat het eiland in het midden wat kleiner opgezet was. Boven was een ruimte ingericht met diverse banken om ook zittend van je bier te kunnen genieten. Daarnaast speelden er op beide dagen een band op verschillende momenten gedurende de dag.

overzicht-brewda-1

Exclusief voor de zaterdag waren Oproer, Brouwerij de Natte Gijt, Walhalla Craft Beer, Brouwerij Het Uiltje, Brouwerij De Blauwe IJsbeer en Oedipus Brewing aanwezig. Daarnaast kon het publiek genieten van enkele buitenlandse brouwerijen, die ook nog op zondag aanwezig zouden zijn: Lost Industry Brewing (UK), Weird Beard Brew Co. (UK), Caldera Brewing Company (USA), In Peccatum Craft Beer (ES) en Garage Beer (ES).

De tweede dag van het festival was aanmerkelijk minder goed bezocht. Ondanks dat heerste er nog steeds een gemoedelijke en relaxte sfeer net zoals de dag ervoor. Vandaag waren Brouwerij Bliksem, Brouwerij de Molen, LOC Brewery en Ramses Bier aanwezig. Met name liefhebbers van wat zuurdere bieren konden vandaag hun hart ophalen met de komst van Katjelam en Tommie Sjef Wild Ales.

overzicht-brewda2

Eten

Aan de voorkant van Electron bevonden zich enkele kraampjes met diverse cateraars. Zo waren er onder andere broodjes rookworst en pulled pork, tomatensoep en borrelhapjes verkrijgbaar. De kwaliteit van het eten was prima, maar het was wel behoorlijk aan de prijs. Voor een niet al te grote portie betaalde je zo 5 á 6 euro.

DEF_IMG_2350

Conclusie

brewda2016-bierglasDe derde editie van Brewda is wat mij betreft prima geslaagd. Het festival kenmerkt zich door een toegankelijke en relaxte sfeer. Nergens hoef je lang te wachten op je bier en kun je gemakkelijk een praatje aanknopen met de brouwer. Het aanbod van zowel binnen- als buitenlandse brouwerijen is er zeker één om trots op te zijn. Voor de beginnende bierdrinker zijn er wat herkenbare bekende namen te vinden, maar tegelijkertijd zijn er voor de doorgewinterde beergeeks ook meer dan genoeg nieuwe brouwsels te proeven. De volgende editie ben ik dan ook zeker weer van te partij!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *