Verslag: Tilburgs Bierfestival

foto 1 Iedere laatste zondag van juni is er in Tilburg op de Heuvel het Bierfestival, het festival wordt georganiseerd door de lokale slijter T Drinks. Het festival is sfeervol opgezet in hartje centrum en er is ruimte voor ongeveer 20 brouwerijen.

De weersvoorspellingen zijn niet al te best maar gelukkig valt het mee, op een enkele flinke bui aan het begin van de middag na is het de rest van de dag droog en zelfs zonnig. Uitstekend bierfestival weer!
Wel jammer dat de festivalorganisatie heeft besloten het festival wat te vervroegen i.v.m. de wk wedstrijd en dit niet duidelijk te communiceren richting de festivalbezoekers, een gemiste kans en een les voor de volgende keer.

We begonnen de middag met een Black & Tan van Brouwerij Het Uiltje. Dit bier is een collaboration brew samen met Brouwerij Kompaan. Brouwer Robbert Uyleman verteld me dat er nog veel moois in het verschiet ligt, Whiskey Barrels zullen afgevuld gaan worden voor de 2e serie Meneer de Uil Barrel Aged en ook een tap-takeover in de Mikkeller Bar in San Francisco zit er aan te komen deze zomer. Mooie dingen daar bij Het Uiltje!

foto 3

Daarna was het tijd voor een Dark Roast van VandeStreek Bieren. Een heerlijke koffie stout met een stevige body. Dit bier proefde ik vorig jaar op dit festival voor het eerst en blijft een topper. De broers Roland en Sander zijn behoorlijk experimenteel bezig en hun Dryhopped Radler foto 2moet ik natuurlijk even proeven. Ik heb nog nooit een radler op, maar een Craft Beer Radler is een must try. Met maar 3.4% is het een prima onderbreking maar het bier is veel te zoet voor een bierliefhebber, wel bijzonder dat de Citra hopgeur nog mooi boven het bier hangt, of nou ja.. Radler.. Dit is echt geen bier!

Op naar Reuzenbieren uit Moergestel. Ze hebben ontzettend veel bij en natuurlijk de Black IPA op de tap. Maar ik kies voor de Dubbelbock met Blauwe Bessen. Een opmerkelijk bier! De zurigheid van de blauwe bessen is goed aanwezig maar vloeit mooi over in de zoetigheid van de bock. Dit gaat wel wat worden voor komend bockbier seizoen. Ik proef ook nog even van hun nieuwste Tripel, drinkt prettig weg met een klein zoetje. Ben niet zo’n tripel fan maar dit is een goed gebrouwen bier.

Nog even terug naar Brouwerij het Uiltje, de Oh Buurman wat doet u nu? Barley Wine smaakt geweldig zo midden op de dag. Lekker zoetig en mooi vol met 11.8% lekker zwaar, daar houd ik wel van!
Brouwerij De Natte Gijt heeft vandaag de Stoute Gijt en de Vredesgijt bij. Deze laatste heb ik nog niet op. De rookmout combineert prima met de hop. De Natte Gijt brouwt erg goede bieren. Brouwer Marc verteld enthousiast over de nieuwe Barrels die zijn gekocht om de Stoute Gijt te laten rijpen. Hij laat me de Stoute Gijt van de tap proeven. Een van de betere Nederlandse stouts als je het mij vraagt.

Martin Ostendorf van de Muifelbrouwerij uit Berghem heeft zijn bekende bieren meegenomen. Behalve de DIPA heb ik ze allemaal al eens gedronken. De DIPA smaakt uitstekend maar had nog wat hoppiger gemogen. foto5foto 4Neemt niet weg dat dit een perfect bier is voor een bierfestival.

Tot slot komen we nog even bij de Vliegende Paard Brouwers. Brouwmeester Andy Prearis Dewilde sprak me eerder op het festival al even aan. Ik proef de Prearis Quadrocinno. Dit is de Quadrupel gerijpt op Colombiaanse koffiebonen. Op fles vind ik hem tegenvallen, maar op het bierfestival wordt het bier door verse bonen getapt en smaakt heerlijk! Een geweldig idee wat Prearis ook doet met de blond getapt door verse hop! Aanrader!

Het Tilburgs Bierfestival is gezellig en sfeervol. Enige kanttekening is dat de organisatie zou wel wat beter voor de aanwezige brouwerijen zou mogen zorgen, want zelfs een simpel kopje koffie in de natte regen was niet eens verkrijgbaar.
Het festival is absoluut een aanvulling voor de biercultuur in Tilburg. Hopelijk komt er nu dan eindelijk eens wat meer Nederlands speciaalbier in de Tilburgse horeca, want hiermee is het droevig gesteld.

 

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *