Recensie: 1914 Triple Stout SSS (De Molen)

sssstout1914 was het jaar dat aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk werd vermoord en de Eerste Wereldoorlog in gang werd gezet, maar ook het jaar waarin het recept voor deze stout werd geschreven. Moderne brouwers hebben altijd een gezonde fascinatie getoond voor de imperial stout, en of je het nu imperial, brown, extra, triple of wat voor stout dan ook wilt noemen: het blijft een prachtige stijl.

Bierschrijver en -historicus Ron Pattinson groef een authentiek recept uit 1914 op, en De Molen werd aan het werk gezet om dit bier in elkaar te flansen. Het betreft een klassiek brouwsel in de ‘brown stout’-stijl, die zo populair was in het Groot-Brittanië van de vorige eeuwwisseling en later zou leiden tot de monsters die we tegenwoordig gewend zijn.

Het openen gaat zoals je van heel wat oude Molenbieren gewend bent. Voor de niet-ingewijden: het spuit alle kanten op. Na kordaat ingrijpen houden we nog ongeveer 20 cl over. Wat we dan nog in het glas zien, is diep robijnrood met een mooi stabielen beige kraag.

De neus bevat lichte maderisatie, maar hoofdzakelijk de koffie en kazige Britse toetsen die we ervan verwachten. Wie ons had verteld dat dit opnieuw een historische reconstructie op zijn Fullers is, was ermee weggekomen.

De smaak is madeira, donker fruit, beschuitjes en een flinke geut sherry. Het koolzuur is voelbaar prikkelend, maar niet overdreven. Daardoor blijft de body aangenaam zijdezacht. Boertjes zijn voornamelijk sherry, gist en waldkornbrood.

Al bij al is SSS niet het lekkerste bier van De Molen, maar zeker de moeite voor de stoutdrinker die zin heeft in iets licht verteerbaar.

Brouwerij: De Molen, Bodegraven
Soort: Imperial Stout
Alcoholpercentage: 9,99 procent
Bitterheid: 84 EBU
Ingrediënten: Water, Mout, Hop (Kent Goldings), Gist.

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *