3 Fonteinen introduceert Zenne Y Frontera

Zenne y FronteraDe Belgische brouwerij 3 Fonteinen heeft een nieuwe lambiek in beperkte oplage op de markt gebracht. Zenne Y Frontera is een blend van drie jonge lambieken en gerijpt op PX- en Oloroso-sherryvaten. Het heeft een alcoholpercentage van 7 procent.

Het bier is ontwikkeld in samenwerking met sommelier Andy de Brouwer van Les Eleveurs, een restaurant in het Belgische Halle. Volgens de brouwer moet het bier een brug slaan tussen de bier- en wijnwereld en bovendien de interesse wekken van de culinaire wereld. Het bier heeft fris-zurige, notige en fruitige geuren en smaken.

Sherryvaten

Bijzonder is de rijping op sherryvaten. Het bier heeft voor 12 maanden gerijpt op veertig jaar oude vaten. De vaten zijn van het type Pedro Ximenez en Oloroso. Pedro Ximenez (PX) is de allerzoetste sherryvariant en heeft over het algemeen tonen van zoete rozijnen en stroop. Oloroso is iets minder zoet, en bovendien wat kruidger.

Het rijpen van drank op ex-sherryvat is overigens niets nieuws. Vaten van PX- en Oloroso-sherry worden doorgaans doorverkocht aan Schotse whiskydistilleerderijen, die daarmee hun whisky voorzien van een fruitige en kruidige toets. In de bierwereld is rijping op sherryvat echter een stuk minder gebruikelijk. Ook worden deze vaten steeds duurder en schaarser, simpelweg omdat de sherryconsumptie al jaren daalt.

Liefhebbers moeten er snel bij zijn, want Zenne Y Frontera heeft een oplage van zo’n 4000 flessen, alle 75cl. Het grootste deel daarvan is bestemd voor restaurants. Het bier is vanaf 3 september 2015 verkrijgbaar.

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *