De 5 populairste hopsoorten voor een IPA

molo_852011_1142383De IPA, misschien wel de meest populaire biersoort van dit moment. De Amerikanen lusten er wel pap van en de Nederlandse microbrouwerijen haken hier overduidelijk op in. Afgelopen zomer had vrijwel iedere Nederlandse brouwer wel een IPA bij op een bierfestival.
We weten dat de smaak van een IPA vooral wordt gecreeerd door de hop. Maar welke hop is nu het beste geschikt? Tja, smaken verschillen natuurlijk. Een Amerikaanse IPA bevat meestal Amerikaanse hop en een Engelse kiest weer voor de Engelse hop. Maar de smaak die de hop moet afgeven aan het bier dient vooral flink bitter te zijn, een combinatie van verschillende hopsoorten zorgt hiervoor. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog de term dryhopping, dan wordt de hop pas na het kookproces toegevoegd voor een extra bitterheid. Maar goed, om het allemaal niet te ingewikkeld te maken, hier de 5 meest populaire hopsoorten die je bij jouw favoriete IPA zult terugvinden.

5. Citra
De Citra hop is een Amerikaanse hop, en word vooral gebruikt voor zijn aromatisch karakter. Deze hop bevat aroma’s van Citrus en tropisch fruit.
3253Flying Dog Wildeman Farmhouse IPA gebruikt oa. de Citra hop. Duvel Tripel Hop 2012 bevat ook de Citra hop als derde hop naast de twee basis hopsoorten die Duvel gebruikt.

4. Chinook
De Chinook hop is een Dubbeldoelhop, dit betekent dat deze hop voor zowel de bitterheid als voor de aroma kan worden gebruikt. Daarom is de Chinook een veel voorkomende hop in bier en vooral bij de IPA’s. Ook deze hop komt uit de VS en heeft een hoog alfazuurgehalte. De aroma bestaat voornamelijk uit pompelmoes en anders lichtzurig fruit.
Vuur & Vlam van Brouwerij De Molen bevat deze hop. maar ook de befaamde Punk IPA van Brewdog gebruikt het.

3. Goldings
De Goldings is een hop uit het Verenigd Koninkrijk, deze hop staat aan de basis van de IPA zoals we deze nu kennen. Ondanks dat tegenwoordig voornamelijk Amerikaanse hop wordt gebruikt voor een IPA, gebruiken de Britse brouwers meestal nog o.a. de Goldings hop voor hun bieren. Denk bijvoorbeeld aan de Indian Pale Ale van Meantime Brewery. Goldings heeft een zachte aroma en zorgt niet voor een sterkte bitterheid. Toch zijn er diverse brouwers die in de single IPA-stijl toch de Goldings gebruikt hebben. Maar over het algemeen zal Goldings een toevoeging zijn, samen met een aantal andere hopsoorten voor een bittere IPA.

2. Cascade
De Cascade is een zeer veel gebruikte hopsoort uit de VS, wederom een Aromahop. Opvallend is dat deze hop eigenlijk een kruising is tussen de Britse Fullers hop en de Russische Serebrianka hop. Deze hop heeft ook een sterke citrus, grapefruit- en pompelmoesaroma.

1. Amarillo
De Amarillo hop is eigenlijk een aromahop maar wordt tegenwoordig ook gebruikt voor de bitterheid. De hop heeft een hoog alfazuurgehalte en staat zorgtvoor een zwaar gehopte IPA. De Amarillo van De Molen is een behoorlijke hop-bom bijvoorbeeld. Een groot aantal Amerikaanse IPA’s bevaten deze hopsoort. Bijvoorbeeld de Brutal Bitter van Rogue Brewery, Hop Head Red van Green Flash maar ook de Nederlandse Emelise DIPA maakt hier gebruik van.

Uiteindelijk zijn er natuurlijk veel meer soorten hop die gebruikt zullen worden, wat wel opvalt is dat de Amerikaanse hop het meeste gebruikt wordt. Veel verschillende hop hoeft niet altijd een betere IPA op te leveren. De keuze van de juiste hop is wel belangrijk voor een bier dat mooi in balans is tussen smaak, aroma en bitterheid.

20100401caliadjust

Comments

comments

4 thoughts on “De 5 populairste hopsoorten voor een IPA”

  1. Pingback: Sierra Nevada introduceert de Flipside Red IPA - Bier Netwerk
  2. Trackback: Sierra Nevada introduceert de Flipside Red IPA - Bier Netwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *