Amerikaanse brouwer experimenteert in ‘City of the Dead’ met houtgerijpte koffiebonen
De Amerikaanse brouwer San Diego’s Modern Times Brewery heeft een bier gebrouwen met met houtgerijpte koffiebonen. ‘City of the Dead’ is een export stout met 7,5 procent alcohol.
Bier gebrouwen met koffie is niets nieuws. Ook houtgerijpte bieren zijn inmiddels geen noviteit meer. Een beproefd concept is bijvoorbeeld de houtgerijpte ‘coffee stout’, waarbij het basisbier verrijkt met koffie rijpt in een houten vat, vaak een gebruikt bourbonvat. Maar deze keer gaat het proces net even anders: niet het bier, maar de koffiebonen zelf worden eerst gelagerd op ex-bourbonvaten alvorens het aan het bier wordt toegevoegd. Het eindresultaat wordt vervolgens niet meer verder gelagerd.
Voorzichtig roosteren
Eerder werd in de koffiewereld al geëxperimenteerd met het op houten drankvaten lageren van koffiebonen. Dat is een effectief proces. groene, ongeroosterde koffiebonen nemen namelijk erg gemakkelijk de smaken op van alles waarmee het in contact komt. Die gevoeligheid maakt het ook lastig werken met de bonen, maar voor het lageren is het natuurlijk een perfecte eigenschap. Door ze vervolgens voorzichtig te roosteren verliezen de bonen de opgedane smaken uit het vat niet.
Vertrouwd met koffiebonen
Voor de Modern Times Brewery zijn koffiebonen niet vreemd. De oprichter Jacob McKean experimenteerde in de beginperiode van de brouwerij thuis met een kleine bonenrooster, gewoon als hobby. Later werd in de brouwerij een grote rooster neergezet en werden alle koffiebonen die gebruikt werden in het brouwproces zelf geroosterd. Ook verkoopt de brouwerij nog altijd zakjes zelfgeroosterde bonen.
Aparte twist
Een journalist van de LA Times die het bier proefde noemt het een aparte twist op het stoutgenre. Het heeft volgens hem de boozyness van een houtgelagerd bier, maar zonder de typische alcoholhitte. Ook heeft het bier het wrange van een houten vat, maar met een subtielere houtsmaak dan gebruikelijk.
City of the Dead zal hier niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, maar uiteraard houden we onze ogen en oren open.
Onderstaand schema geeft goed het aparte brouwproces weer: