In bier gemarineerd vlees vermindert opname slechte BBQ-stoffen

bbq

De zon laat zich momenteel van zijn beste kant zien, en dat betekent natuurlijk dat de BBQ weer massaal van stal gehaald wordt. Marineer wel eerst even je vlees in donker bier, want zo voorkom je dat er veel giftige stoffen op terechtkomen tijdens het grillen.

Een aantal slimme koppen uit Europa heeft ontdekt dat bier een goed middel is tegen de kankerverwekkende stoffen die vrijkomen tijdens het grillen van vlees op houtskool. Door je vlees eerst in bier te marineren, voorkom je dat er zogeheten polyaromatische koolwaterstoffen (PAK) erin trekken. Donkergekleurd bier blijkt in dat verdedigingstrucje overigens beter dan blond bier.

Volgens de onderzoekers voorkomt een pilsmarinade zo’n 13 procent van de opname van PAK’s. Alcoholvrijbier hield 25 procent van de stoffen tegen. ‘Donker’ bier hield maar liefst 51 procent van de PAK’s van het vlees. Het is niet bekend welk biertype ze precies met ‘donker’ bedoelen, maar wij gaan er voor het gemak even uit dat al het bokbieren, stouts, porters en dubbels prima geschikt zijn…

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *