Bloggers Top 5: De Lekkerste Bieren van 2015 (Nils Masselink)

2015 was voor mij een prachtig bierjaar, zowel op zakelijk vlak als op privégebied heb ik mooie bieren en bieractiviteiten meegemaakt. Van de Bourbon County tasting bij Brouwcafé De Molen tot de Struise Tap Takeover met ruim 150 beergeeks en van onze eerste collaboration brouwen bij Ramses bier tot het superluxe bierarrangement bij Hotel Restaurant Karel V.

Mijn smaak ging dit jaar vooral uit naar barrel aged bieren en Amerikaanse stouts, daarom heb ik bewust mijn top 5 samengesteld uit deze bieren.

praire_back_1400_590_s_c1

Prairie – Bomb!

Dit was voor mij de klapper van het jaar. De Imperial Stout met espressobonen, vanille, chilipepers en chocolade is een grote smaakbom (whats in the name) die prachtig in balans is. Met 13% zeker geen snelle wegdrinker, maar het is ook geen grote alcoholknaller. Alles ligt goed verborgen, wat het bier zo goed maakt.
De Bomb! is sinds afgelopen jaar regelmatig verkrijgbaar in België en Nederland, absoluut een aanrader als je hem tegenkomt.

Founders – KBS (Kentucky Breakfast Stout)

kbsbottleweb

KBS staat in de ratebeer top 50 van beste bieren ter wereld. Dit is absoluut terecht. Stiekem vind ik deze zelfs lekkerder dan de Bourbon County Brand Stout. Minder alcohol en daardoor wat meer balans. Koffie en vanille gaan hand in hand met de bourbon. De KBS zit in kleine flesjes, dus deze hoef je niet te delen zoals je vaak met de grote flessen wel moet. Nadeel is dat de KBS in Europa niet verkrijgbaar is, dus je zult er voor naar de States moeten.

KBS wordt jaarlijks eenmalig uitgebracht in maart en gedistribueerd in de VS. Zijn broertje CBS is een van de holy grails en staat bij menig beergeek hoog op hun wishlist.

Funky Buddha – Last Snow

Ik hou helemaal niet van cocos. Maar deze Coconut Coffee Porter is echt geweldig. Maar 6% en toch zo ontzettend smaakvol, dan kun je echt bier brouwen. De volledige recensie schreef ik al een poosje geleden en vind je hier. De brouwerij is een van de snel groeiende van Florida. Niet barrel aged en ook geen stout, toch voor mij de verrassing van 2015.

Jackie O’s Bourbon Barrel Aged Dark Apparition

Dik en stroperig is deze stout en dan ook nog eens 8 maanden gerijpt in verse bourbon vaten. Bij Jackie O’s in Athens, Ohio weten ze wel hoe ze stouts moeten maken. Dit komen we hier in Europa nog niet tegen. 10.5% is relatief laag in alcohol gezien het feit dat dit een geweldige smaakbom is. Koffie, caramel, vanille, eikenhout, chocolade en kandijsuiker zijn duidelijk terug te vinden in de smaak van dit bier.

Firestone Walker Sucaba

sucaba_2015Een limited edition van deze brouwerij uit California die onlangs is opgekocht door Duvel. Hun Barrel Aged Imperial Stout Parabola vond ik al geweldig maar toen ik hun Barrel Aged Barley Wine proefde werd ik van mn stoel geblazen! Flink boozy met 13%, maar dit bier is echt een dessert zo lekker. Caramel, tabak, vanille, chocolade, een beetje cocos en rood fruit maken dit bier compleet. Van mij mag Duvel hier wel een paar pallets van importeren richting de Benelux!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *