Bloggers Top 5: De lekkerste bieren van 2016 (Martine Gennisse)

Toen ik een paar jaar geleden begon met speciaalbier drinken, had ik nooit kunnen bedenken dat mijn eindejaarslijstje ooit hoofdzakelijk uit stouts zou gaan bestaan. Ik ben deze bierstijl echter steeds meer gaan waarderen en dit zie je dan ook duidelijk terug in mijn top 5. Mijn lijst bestaat dit keer niet uit lekkere doordrinkers, maar wel uit een stel hele mooie bieren waar je op je gemak van kunt genieten.

BrewDog – Black Eyed King Imp Vietnamese CoffeeBrewdog - Black Eyed King Imp

Met stipt het beste bier uit blik wat ik ooit gedronken heb en BrewDog zelf beweert dat het tevens het zwaarste bier (12,7%) in blik is. Ondanks dat bier in blik velen voordelen heeft ten op zichte van de fles, vind ik een flesje uitschenken toch altijd net wat meer charme hebben. De inhoud is echter zo goed, dat ik me daar met liefde overheen wil zetten. De smaak van espresso overheerst absoluut, maar daarnaast vind je ook wat zoetere toetsen terug van chocola, stroop, vanille, pruimen en karamel.

Cervesa La Pirata – Black Block Bourbon Aged

Dit bier veroorzaakte niet voor niets een golf van lovende reacties in speciaalbierland. Volledig terecht naar mijn mening, want wat een fan-tas-tisch bier is dit. De bourbon brengt de overheersende geroosterde mout uit het basisbier wat meer naar de achtergrond en voegt daar mooie tonen van hout en vanille aan toe. Intens, complex en extreem goed in balans dit bier.

Tempest - Old ParochialTempest Brewing Co –
Old Parochial

Tijdens mijn tripje naar Edinburgh aan het begin van het jaar, kwam ik deze brouwerij tegen in één van de lokale slijterijen. Bijna had ik dit bier op de plank laten staan, omdat ik doorgaans niet echt van de Scotch Ale ben. Het feit dat dit bier gerijpt is op vaten van het Schotse whiskystokerij Craigellachie (voorheen bourbon-vaten) heeft me (gelukkig) toch over de streep getrokken. Pruim, sherry, vanille, bourbon en walnoot zijn duidelijk terug te proeven. Wat een schitterend bier!

Evil Twin Brewing – Même Jésus Plus

Evil Twin heeft me dit jaar meerdere malen verrast met hun bieren (o.a. ‘Even More Jesus’ en ‘Soft DK’), maar toch wel het meest met dit exemplaar. Eigenlijk kon niks tippen aan dit bier. Enorm goed in balans en lekker romig met veel chocola en koffie. Daarnaast een mooie geroosterde en verwarmende afdronk. Héérlijk!

The Lost Abbey – Framboise de AmorosaThe Lost Abbey - Framboise de Amorosa

Wederom is er een bier van het Amerikaanse The Lost Abbey terug te vinden in mijn eindejaarslijstje. Dit maal een sour ale in plaats van een dikke stout. Vooralsnog heeft deze brouwerij me nog niet teleur weten te stellen met hun bieren. Er hangt absoluut een prijskaartje aan, maar deze is het wel dubbel en dwars waard naar mijn mening. Dit is een ontzettend intens bier; het is net alsof je vloeibare frambozen naar binnen giet. Gelukkig is er wel een mooie balans tussen zoet en zuur, waardoor het niet een al te straf bier wordt.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *