Bloggers Top 5: De Lekkerste Bieren van 2016 (Nils Masselink)

Jaarlijstjes-tijd! Steeds moeilijker wordt het om de lekkerste bieren van 2016 te kiezen. Er is zoveel lekkers! Al die keuzes en bijzondere bieren.
Toch heb ik een selectie kunnen maken van 5 bieren die me erg verraste dit jaar. Misschien niet altijd de beste bieren, maar wel de lekkerste, mooiste en meest bijzondere bieren en momenten waar ik deze heb gedronken.

2016 was een mooi bierig jaar voor mezelf. Van een nieuwe baan in het speciaalbier tot een mooie vakantie in Florida met bezoeken aan diverse craftbeerbrouwerijen zoals Angry Chair, Cigar City, 7venth Sun, Cycle en Playalinda Brewing. Mooi om te zien hoe groot lokaal speciaalbier is daar.

Het aantal festivalbezoeken heb ik beperkt tot Den Bosch en Borefts. Er zijn teveel matige bierfestivals die zich niet onderscheiden van andere. Daarom heb ik bewust gekozen voor deze festivals met vooral Nederlands bier (Den Bosch) en internationaal bier (Borefts).

Daarnaast natuurlijk de collaboration die ik met Het Uiltje heb gebrouwen! Onze Maple syrup & Cinnamon Sweet stout is overal supergoed ontvangen, en het was superleuk om mee te maken in de nieuwe brouwerij in Haarlem!

Hierbij dan mijn top 5 (in een willekeurige volgorde):

algo

 

Uiltje Brewing Company Algorithm Ben Nevis BA

Zware stouts zijn altijd mijn favoriete bieren. Helaas zijn er in Nederland weinig Imperial Stouts die kunnen tippen aan de Amerikanen. Tot Uiltje met de Algorithm kwam! Deze zware stout van 14,5% gerijpt op Ben Nevis whisky vaten is alles wat je verwacht. Dik, romig, zoetig, alcoholwarm, bitter, koffie en chocolade. Mijn favoriet van 2016!

Brouwerij het Nest Koekedam

Tussen alle Amerikaanse en bijzondere bieren een mooie Belgische saison. Dit bier verraste me met de frisse citrustoetsen die perfect passen bij de zomer. Mooi terrasbier van 6,5% dat dorstlessend is en veel smaak heeft. Niet zo droog als de meeste Belgische saisons.

whiteoak

Cigar City Brewing Jai Alai White Oak

Een prachtige IPA: de Jai Alai van Cigar City uit Florida. Maar de variant met eikenhout geeft nog meer complexiteit en diepgang aan deze IPA, door de toetsen van vanille en tannine van het hout. Mooi bier uit blik dat vers gedronken moet worden, ik had deze in Florida 2 dagen vers uit de brouwerij. Meer beleving kan haast niet!

Cycle Brewing RareR DOS

Deze Double Oatmeal Stout (DOS)  is een bijzonder bier dat maar eens in de 2 a 3 jaar gereleased wordt door Cycle Brewing uit St. Petersburg. Naast de Rare-variant is deze RareR gerijpt op rumvaten. De bieren van Cycle zijn allemaal erg mooi en zacht van smaak. Goed in balans en nergens te zwaar in alcohol. In Nederland helaas nergens verkrijgbaar.

Omnipollo Lemon Meringue Ice Cream Pie

Niet het allerlekkerste, maar wel het meest bijzondere bier van 2016. De collaboration tussen Omnipollo en Buxton, de Lemon Meringue Ice Cream Pie is serieus een ijsje. Tijdens Borefts ook geserveerd met ijs uit een slushpuppiemachine, wat het bier helemaal afmaakte. Door gebruik te maken van lactose is deze pale ale zoetig zoals roomijs. De limoen maakt het een erg bijzonder bier. Mooi van smaak en maar 5,5%. Misschien wel het ultieme zomerbier!

lemon

Volg Nils op Untappd:
Nils op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *