Bloggers Top 5: De Lekkerste Bieren van 2016 (Raymond Luijbregts)

Bierjaar 2016 was voor mij geen onverdeeld succes. Zeker, ik heb weer veel moois kunnen drinken, maar tegelijkertijd ben ik ook nog nooit zoveel teleurgesteld. Ik heb op Untappd nog nooit zoveel bieren minder dan 3,5 ster gegeven als dit jaar.

Dat komt wellicht omdat ik kritischer ben geworden, maar dat is niet het hele verhaal. Veel laaggewaardeerde bieren waren afkomstig van relatief nieuwe Nederlandse brouwers, sommige kwamen uit België. Ze maakten er af en toe een potje van: infecties, brouwfouten, experimentele ingrediënten die niet te proeven waren of juist alles overheersten. Bier dat zo amateuristisch in elkaar steekt dat het – naar mijn mening – nooit commercieel uitgebracht had mogen worden. Of simpelweg bier met nauwelijks bestaansrecht, want op geen enkele manier onderscheidend. En – dat is ze natuurlijk wel vergeven – soms was het simpelweg niet mijn smaak.

Goed verkrijgbaar

Ik heb in tegenstelling tot mijn collega-bloggers bewust gekozen voor goed verkrijgbare bieren, zodat je mijn oordeel relatief eenvoudig zelf kunt dubbelchecken. Zo was ik onder de indruk van de houtgerijpte smaakbom Cuvee #3 van De Molen, en ook de enorm subtiele Zuster Agatha Houtgerijpt 2016 was om precies de tegenovergestelde reden top. Maar omdat beide lastig en/of tijdelijk verkrijgbaar zijn, heb ik ze weggelaten.

Gelukkig blijkt mijn kritische nooit niet uit mijn top 5. Vier van de vijf zijn afkomstig uit Nederland, waarvan drie van relatief nieuwe brouwers. Dat is goed nieuws!

In willekeurige volgorde:

100 Watt Stadsbrouwerij Eindhoven – 400 Volt

Dik, vol, chocolade, echte Madagascar-vanille, heerlijke bitterzoetbalans. Geen verrassingen, maar o zo goed gebrouwen. Gedronken van tap op een bierfestival in Oisterwijk.

HemelvuurBrouwerij Bliksem – Hemelvuur

Verrassing van het jaar. Heerlijk volle, oranjekleurige tripel met veel fruit en een fijne caramelsmaak, en een voor een tripel opvallend aanwezig hopbittertje in de finish voor de balans. Anders dan veel Belgische tripels, maar zeker lekker anders.

 

Heen en WeerDe Molen – Heen en Weer

De Molen is redelijk ‘hit or miss’, maar deze is vol in de roos raak. Vol, iets boterig (geen aldehyde-bom cq brouwfout in dit geval), vanille, hout, snoep, peren, appel, brood, gist. Zoet maar zeker ook niet onaangenaam droog en verveelt door z’n complexiteit niet snel. Kan zich meten met de beste Belgen van het genre. Een mooier compliment voor een tripel is haast ondenkbaar.

Rogue – Shakespeare Oatmeal Stout

Alleen de beste brouwers kunnen een bier brouwen met zoveel smaak en toch zo weinig alcohol. Rogue Ales laat met dit bier zien mee te spelen in de bovenste regionen van de brouwers-Champions League. Het drinkt als een vette imperial stout, maar de teller blijft steken op een keurige 6,5% alcohol. Knap! Een vettige roastsmaak vormt het mondgevoel, en de bodem voor flink wat koffie, drop, noten en chocola. Een verrassend goed gekozen hopbittertje rondt het feestje af. Zoveel beter dan zoveel dertien-in-een-dozijn me-too stouts die nu overal opduiken.

Rumoerige RoodborstBird Brewery – De Rumoerige Roodborst

Deze leuke nieuwkomer laat met dit bier zien dat het zijn ambacht tot in de puntjes beheerst. Een haast perfecte hoppige amber ale, die nergens ten prooi valt aan amateurisme, doorgeslagen experimenteerdrift of ordinaire brouwfouten. De fruitige, pittige hopjes laten genoeg van de caramout in tact voor een heerlijke balans tussen tropisch fruit, iets notige caramel en subtiele-bittere afdronk. Een mooie kleur en presentatie doet de rest. Topspul van een brouwer waar we nog veel van gaan horen!

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *