Culinair: Bierpannenkoeken

“I love it when a plan comes together.” Het wil nog wel eens gebeuren dat ik een biertje koop om te proeven en dat die dan niet in de smaak valt. Nu kan ik heb bijna niet over mijn hart verkrijgen om het dan weg te gooien. Dus dan maar recyclen.

kasteel_rouge_3

Zo begon ik aan een Kasteel Rouge. Dat bleek al snel niet helemaal mijn soort bier te zijn. Er zat toch iets te veel aan
kersen in. Kan natuurlijk altijd gebeuren. Weggooien kan ik niet dus dan maar op een andere manier gebruiken. Vele verschillende manieren om je bier te gebruiken bijvoorbeeld om slakken te vangen in je tuin. Voor de plantjes die toch echt iets harder moeten groeien. Of om vlekken uit je kleding te halen. Maar bovenal kan je het natuurlijk ook gebruiken om te koken. En laat ik nou toevallig nog een pak met pannenkoekmix hebben staan in de kast.

Eieren had ik ook nog in huis dus begon ik aan het maken van mijn bierpannenkoekenbeslag. Voor deze keer had ik nog een half pak met pannenkoekenmix staan waarbij alleen nog melk en eieren toegevoegd moesten worden.

De verhouding is als volgt:

  • 400 gr. pannenkoekenmix
  • 1 ei
  • flesje Kasteel Rouge waar 2 slokjes uit zijn.

De mix doe je in een grote kom. In het midden maak je een kuiltje waarin je het ei en de helft van het bier giet. Dit roer je met de garde of mixer tot een mooi glad beslag. Is het een glad mengsel? Dan mag de rest van het bier erbij. Het lekkerste is om nu het beslag even te laten staan. Zo kunnen de ingrediënten goed vermengen. Zelf heb ik het één hele dag in de koelkast laten staan. Roer het voor gebruik nog even weer een keer goed door.

Voor het bakken van de pannenkoeken doe je een klein beetje boter in de pan en dan het beslag. Bij het bakken van de pannenkoeken zie ik al wel meteen de werking van het bier. De pannenkoeken worden lekker luchtig. Door het wat donkere bier krijgt de pannenkoek een beetje de kleur van een tarwepannenkoek.

Qua smaak kan ik niet heel veel meer terughalen van de Kasteel Rouge. De pannenkoeken smaken niet als een naturelpannenkoek, maar er zit ook niet een overheersende kersensmaak aan die ik eigenlijk wel zou verwachten. Desondanks zijn ze lekker, met wat suiker er over zijn dit goede pannenkoeken om van te smullen.

Dit is niet de eerste keer dat ik pannenkoeken maak met speciaalbier. Tot nu toe is een pannenkoek met Tripel Karmeliet mijn favoriet. Gebruik jullie ook wel eens bier door jullie pannenkoekenbeslag? Zo ja, welke?

 P1010292

Comments

comments

One thought on “Culinair: Bierpannenkoeken”

  1. Pingback: Culinair: Cookiebeer muffin | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd
  2. Trackback: Culinair: Cookiebeer muffin | BierNetwerk - Alles over speciaalbier en craft beer wereldwijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *