Culinair: Cake met rozijnen, chocolade-roomkaas en Hertog Jan Grand Prestige
De laatste tijd ben ik gefascineerd door het bakken van rechthoekige cakes die niet zozeer draaien om presentatie, maar om smaak. Simpel qua vorm, maar iedere keer met een creatief beslag, mede op smaak gebracht met drank zoals bier of whisky. Je kunt er eindeloos mee experimenteren en het kost relatief weinig werk.
Grand Prestige is wat mij betreft een van de beste bieren om mee te bakken. Het is relatief goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en bevat genoeg alcohol zodat niet alles na het bakproces is vervlogen. Het is bovendien lekker zoet, stroperig bijna. De tonen van karamel en rozijnen passen natuurlijk perfect in zoete baksels. En zeg eerlijk: het is geen straf om wat overblijft van het flesje op te drinken.
Het basisrecept wijkt behoorlijk af van dat van een ‘normale’ cake. Voor extra smeuïgheid en smaak heb ik een deel van de roomboter vervangen door zoete roomkaas, in dit geval Philedelphia met Milka, een zoete variant met chocoloade. Je kunt hier uiteraard ook normale roomkaas gebruiken, zolang het niet gekruid is. Om de cake niet te nat te laten worden gaat er maar één ei in, het bier vermengd met volle yoghurt vervangt dit ingrediënt grotendeels.
Het resultaat is een volle, stevige cake vol smaak en waar je nog duidelijk de invloed van het bier in terugproeft. Daarbij smaakt het prima met een zoetige quadrupel zoals het hier gebruikte bier van Hertog Jan. Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 120 gram roomboter
- ½ pakje Philedelphia Milka roomkaas
- 125 gram Boerencakemeel (Koopmans, ongezoet)
- 200 gram kristalsuiker
- 70 gram volle yoghurt
- 1 stoke verse vanille (of paar theelepels vanille-essence)
- 1 ei
- 1 handje rozijnen
- 1 handje dadels (fijngesneden)
- 1/3 flesje Hertog Jan Grand Prestige
Bereiding
- Mix de roomboter en roomkaas tot een glad, luchtig geheel
- Klop in een aparte kom het bier, de yoghurt en het ei samen tot een glad beslag
- Voeg aan het boter-roomkaas-mengsel de suiker toe en mix tot een geheel
- Giet het biermengsel en de cakemeel bij het gesuikerde botermengsel en mix tot een glad beslag zonder klontjes
- Voeg de rozijnen en dadels toe aan het beslag en roer even door
- Giet het beslag in een ingevet cakeblik en bak dit 80 minuten op 160 graden
- Laat de cake goed afkoelen voor je ‘em snijdt