De 5 lekkerste bieren van 2013

2013 was een mooi bierjaar. Het jaar waarin ik mijn bierpassie verder heb kunnen uitbreiden en BierNetwerk heb gelanceerd. Veel leuke bierfestivals heb bezocht en leuke brouwerijen heb bezichtigd.

Mijn smaak voor bier heb ik dit jaar goed kunnen ontwikkelen door op zoek te gaan naar wat extremere bieren in bijvoorbeeld smaak.
Ik heb hierbij mijn selectie gemaakt van mijn vijf lekkerste bieren die ik afgelopen jaar heb ontdekt. Natuurlijk hebben we veel meer lekkers gedronken, maar deze verdienen het om nog eens benoemd en geproefd te worden.

Bourbonbarrelaged-540-540x500Rooie Dop – Double Oatmeal Stout Bourbon Barrel Aged

Afgelopen jaar ontdekte ik de microbrouwerij Rooie Dop uit Utrecht. Een kleine brouwerij met erg bijzondere bieren. Hun Double Oatmeal Stout gerijpt op Bourbon vaten (Wild Turkey, Buffalo Trace en Sandelhout) is wel het lekkerste dat ik dit jaar op heb. Een stevig bier, maar toch lekker zoetig door de Bourbon. Mocht je hem nog ergens kunnen proeven, doen!

 

Elliot-BrewStruise Brouwers – Elliot Brew

Wellicht was 2013 wel het jaar van de IPA’s, althans in Nederland. Op de diverse bierfestivals afgelopen zomer had vrijwel iedere brouwer wel hun eigen IPA. Maar de lekkerste IPA van dit jaar komt voor mij toch wel uit België. Althans, in de categorie Double IPA, want de Elliot Brew van de Struise Brouwers (voorheen een samenwerking tussen Struise en Mikkeller) is een zware jongen met een IBU van 216. Bitter en fruitig, dat zijn de kerwoorden van een stevige IPA. En deze is een topper in deze klasse.

 

la-trappe-oak-aged-batch-01La Trappe  – Quadrupel Oak Aged batch #12

Toch fijn dat niet alle Trappisten kiezen voor een standaard Dubbel of Tripel. La Trappe heeft het jaren gedaan, maar kiest de afgelopen jaren voor wat meer diepgang in hun bierassortiment. De Oak Aged variant van de Quadrupel is een waar genot. De batch #12 is en blijft mijn favoriet. De Quadrupel is voor deze batch 1,5 jaar gerijpt voor Bourbon en Cognac eikenhouten vaten. Het bier is lekker zoetig en heeft een mooie eiken toets in de smaak. het bier is niet goedkoop maar wel het aanschaffen van een fles waard. Een bier om een hele avond van te genieten.

 

n2113De Molen – Mooi en Meedogenloos

Brouwerij De Molen uit Bodegraven staat bekend om zijn Imperial Stouts en zijn Barrel Aged bieren. Maar tussen de ‘standaard’ bieren is een prachtig bier dit mij enorm verbaasde dit jaar, de Mooi en Meedogenloos. Een Quadrupel-achtig bier met flinke wat toetsen van rood fruit. Het biet zit tussen een Quad / Barley Wine en een Stout in. Door de fruitige toetsen is het bier moeilijk te plaatsen. Voor mij wel de verrassing van het jaar. Ik dronk overigens een fles die gebotteld was in 2010. Mijn advies is ook om een verse variant minimaal een jaar te laten staan.

 

1378324853

Troubadour Westkust Black Imperial IPA

De laatste was een moeilijke keuze, de Prearis Quadrupel of de Troubadour Westkust Black Imperial IPA. Toch ben ik voor de Westkust gegaan omdat dit bier voor mij ’the best of both worlds’ is. Een stout-achtig bier met de bitterheid van een IPA. Tonen van koffie, gebrande mout, hop en kruiden maken dit een flink zwaar bier zowel in smaak als in alcoholpercentage. Dit bier uit België is relatief nieuw maar al wel bij de meeste winkels te koop. Houd je van zware bieren dan is deze het drinken waard.

 

Fijne feestdagen en alvast proost op een mooi 2014!! – Nils

Comments

comments

One thought on “De 5 lekkerste bieren van 2013”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *