De Volksabdij presenteert drie nieuwe bieren: Saison, Stout en Dreijhop

Toegegeven, in 2002 bliezen de broeders in ‘Onze Lieve Vrouw ter Duinen’ definitief de kaarsen uit, maar de sindsdien commerciële horeca-gelegenheid ‘De Volksabdij‘ uit Ossendrecht heeft nog altijd het karakter van een abdij. ‘En daar hoort natuurlijk bier bij’, aldus Ruud de Weert van De Volksabdij. Morgen presenteren ze hun drie door de Belgische brouwerij van Beerzel gebrouwen bieren aan het publiek.

Saison

Het eerste bier is een saison, met de letterlijke naam ‘Saison’. Het is volgens de brouwers dorstlessend bier met hoge gisting en nagisting op de fles. Saison is gebrouwen met pilsmout, speltmout, een bitterhop en twee aromahopsoorten. Het heeft een alcoholpercentage van 5,6 %.

De Volksabdij - Saison

Stout

Het tweede bier is een stout, met wederom een ietwat ondubbelzinnige naam: Stout. Het is een zogeheten ‘milkstout’ volgens de Engelse leer, met een bitterheidsgraad van 29 EBU. Het is gebrouwen met vier soorten mout en twee soorten hop en bevat lactose. Het alcoholpercentage bedraagt 5%.

De Volskabdij - Stout

Dreijhop

Dreijhop is met een alcoholpercentage van 8,4% het zwaarste brouwsel van de voormalige abdij, met een naam die is afgeleid van ‘dry hopping’, een brouwtechniek die veelal voor IPA’s en andere bittere bieren gebruikt wordt. Toch heeft het een relatief bescheiden bitterheidsgraad van 41 IBU. Volgens de brouwers heeft Dreijhop een ‘zeer hoppig aroma en een verrassende turfsmaak’. Het bier is gebrouwen met twee moutsoorten, maisvlokken, kristalsuiker en twee soorten hop.

De Volksabdij - Dreijhop

Proeven

Ben je nieuwsgierig naar de nieuwe Brabantse bieren? Morgen (19 januari) kun je tijdens het evenement ‘Proef Abdij’ de kersverse dranken zelf proberen. Je bent tussen 15:00 en 17:00 welkom. Het bier staat vanaf vandaag op de menukaart bij De Blauwe Pauw, volgende week maandag kun je je slag slaan in de Gall & Gall in Hoogerheide.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *