Einde Trappist Achels in zicht?

trappistachelIn het Belgische Limburg, tegen de Nederlandse grens onder Valkenswaard wordt de Achelse Trappist gebrouwen door de monniken van de Achelse Kluis. Zoals wel bekend is mag een Trappistenbier alleen zo heten als het daadwerkelijk door broeders gebrouwen wordt. Tot voor kort verbleven er nog slechts zes broeders in de Achelse kluis. Op zich al alarmerend, maar nu heeft ook nog de brouwer-broeder bekend gemaakt dat hij vertrekt. De brouwer-broeder stond garant voor de smaak en het kwaliteit van het bier. De overgebleven broeders zijn allen de leeftijd van zeventig gepasseerd en nieuwe aanmeldingen zijn er al in tijden niet meer geweest.

Het lijkt er dus sterk op dat in ieder geval de titel van Trappistenbier gaat verdwijnen. Want zijn er wel plannen van het Hamont-Achelse stadsbestuur om het brouwproces over te nemen en zo het bier te kunnen behouden?

Het vertrek van de brouwer-broeder Jules volgt overigens na een conflict met de Westmalle abdij waar de Achelse Kluis ook toe behoort. ‘In feite heeft Achel niets meer te betekenen. We zijn een annex van Westmalle, het is een feit dat ze ons beletten om meer te brouwen. Wat wij op een jaar brouwen, brouwen zij in een week’, aldus broeder Jules.

Bronnen: deredactie.be en hln.be

 

Comments

comments

One thought on “Einde Trappist Achels in zicht?”

  1. Pingback: Orval wordt schaars, toekomst niet zeker - BierNetwerk
  2. Trackback: Orval wordt schaars, toekomst niet zeker - BierNetwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *