Hopscheuten oogsten in Epe

http://1.bp.blogspot.com/-ru1LvNtUk3Y/TZo0RudQJWI/AAAAAAAAAeY/FeKX23ImVQE/s1600/wortel.jpgDe zaterdag op een goede manier beginnen? In Epe bij het hopveld van Bierevents worden dan de hopscheuten geoogst. Dit zal gebeuren op 22 maart vanaf 9:00 tot ongeveer 11:00.

Door de hopplanten goed diep in te graven en van extra aarde te voorzien en hierover plastic te leggen krijg je hopscheuten. Deze uitlopers krijgen geen zonlicht en hierdoor groeien ze langer door. Ook ontwikkelen zich er geen blaadjes aan. De kleur is wittig. Na zo’n drie weken kunnen ze geplukt worden. Het oogsten gebeurt nog met de hand, door te graven en de steeltjes bij de wortel af te breken. De hopscheuten worden ook wel het witte goud genoemd, omdat het een arbeidsintensief product is.

Hier in Nederland zijn hopscheuten nog een vrij onbekend ingrediënt. Maar eigenlijk zijn hopscheuten al vrij oud al rond de Romeinse tijd werden ze gebruikt. Sinds 1980 kent de hopscheut een opleving, maar dan vooral in België. Daar hebben ze zelfs tours langs de verschillende hopboeren.

Mocht je in Epe mee willen helpen met het oogsten neem dan contact op via de mail: info@bierevents.nl

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *