Oedipus introduceert nieuw gose-bier ‘Salty Dick’

Salty Dick

Dat de Nederlandse brouwer Oedipus niet vies was van opvallende, soms iets seksueel getinte namen voor hun bier wisten we al langer. Maar het pas geïntroduceerde ‘Salty Dick’ spant wat ons betreft de kroon.

Volgens de brouwer is Salty Dick een ‘gose’ bier, een stijl die in Duitsland rondom Leipzig populair werd en zich kenmerkt door een wat zurige en zoutige smaak. Wat dat betreft is de naam wellicht treffend gekozen. Het bier is licht, het alcoholpercentage bedraagt slechts 4 procent. Grapefruit en limoenschillen zorgen voor het zuurtje en zeezout moet zorgen voor – jawel – het zoutje. Het bier is drooggehopt met citra- en amarillo-hop.

Gose is een bierstijl die lange tijd enigszins in de vergetelheid was geraakt. Momenteel beleeft het genre een kleine revival. De kenmerkende iets zurige smaak wordt doorgaan verkregen via van melkzuurgisting. Volgens sommigen is de smaak enigszins te vergelijken met dat van Belgisch witbier, mede dankzij het gebruik van tarwe in beide stijlen. Bovendien wordt aan gose vaak kruiden als koriander toegevoegd. Dat is overigens bij deze Salty Dick niet het geval.

Oedipus is naar eigen zeggen een van de eerste Nederlandse brouwers die het genre nieuw leven inblazen. Helemaal nieuw is het bier overigens niet, vorig jaar maakte Oedipus het al eens voor Moby Dick, een Amsterdamse zonnebrillenfabrikant.

Hans Glock ‘de tekenmongool’ stond garant voor het artwork.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *