Recensie: Mannenliefde – Oedipus

IMG_20140319_160127

Mannenliefde? Ja je hoort het goed. Mannenliefde is de naam die de Amsterdamse heren van Oedipus geven aan hun saison. Een erg originele en wat vreemde naam, maar die zeker niet vreemd afsteekt tegen hun andere bieren met namen als Panty, Mama en Rubberen Robbie. Maar veel belangrijker dan de naam is natuurlijk de smaak. We namen de proef op de som.

Mannenliefde is zoals ik al eerder zei een Saison, een biersoort dat, op z’n zachts gezegd, nou niet bepaald omkomt in populariteit. Het is een type bier wat je niet zo snel in een supermarkt of gewone slijter zult aantreffen, daarom eerst even een korte toelichting.

Vier saisonnen in een jaar

Want wat is eigenlijk een saison? Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden is het van oorsprong een seizoensbier afkomstig uit het Franstalige deel van België, Wallonië. Het bier werd in de winter door boeren gebrouwen om het in het oogstseizoen te schenken voor hun landarbeiders. Net als bij ipa werd er extra hop gebruikt om het bier langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig wordt het bier echter gewoon het hele jaar door gebrouwen.

Een saison is een ongefilterd bier met nagisting op de fles. De kleur varieert van goud tot amber. Het alcoholpercentage zit tussen de 5 en 6,5 procent. De extra hoge vergistingsgraad geeft het bier over het algemeen een wat ‘droge’ smaak.

Mannenliefde = harige liefde

Net als bij hun overige bieren kiezen de heren van Oedipus voor een kleurig en vrolijk uitziend etiket. Met een naam als Mannenliefde was een roze etiket natuurlijk te verwachten. Bij nadere bestudering valt op dat het roze van het etiket eigenlijk huid met zwart (lichaams?)haar moet voorstellen waar een hart in geschoren is. Tja of dit bijdraagt aan een hoog verkoopcijfer is natuurlijk de vraag, maar erg origineel is het natuurlijk wel.

Op het flesje valt verder te lezen dat het bier een alcoholpercentage heeft van 6 procent en dat er citroengras en szechuanpeper in verwerkt is. De hop is afkomstig uit Japan en luistert naar de naam Sorachi Ace. Dat klinkt al veelbelovend!

Het glas in

Bij het inschenken vormt zich een mooie luchtige witte schuimkraag boven het bier. De kleur neigt bij deze saison meer naar amber dan naar goudblond en het is wat troebel. De geur laat zich moeilijker beschrijven. Het zijn vooral citrusvruchten die je ruikt en dan met name de zure varianten zoals de citroen. Door het behoorlijk aanwezige zure neigt de geur van het bier zelfs wat naar braaksel(!).

Hoe smaakt ie?

Niet alleen de geur is vrij zuur dit geldt ook zeker voor de smaak. Het gebruikte citroengras is behoorlijk aanwezig in het bier. Je proeft meteen de smaak van citroen gevolgd door een wat bittere afdronk. Het bier is daardoor erg fris van smaak en vrij toegankelijk. Het heeft daardoor ook iets weg van witbier, maar dankzij de peper wel met iets meer een ‘bite’. Ook is het koolzuurgehalte vrij hoog.

Conclusie

Mannenliefde is beslist een bier voor de warmere dagen. Het heeft voor mij alleen wel een iets te hoog citroengehalte. Ook had er iets minder koolzuur in gemogen. Uiteraard is dit erg persoonlijk en ik val dan ook in de categorie bierdrinkers die zeker geen citroen in hun witbier willen. Maar houd je erg van citroen en schrikt een roze behaard etiket je niet af dan heb je aan Mannenliefde een lekkere dorstlesser voor op het terras.

Brouwerij: Oedipus
Soort: Saison
Ingrediënten: Water, gerstemout, hop, gist, citroengras en szechuanpeper
Alcoholpercentage: 6%

[kkstarratings]

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *