Primeur: Rianne Joosse eerste vrouwelijke PINT-voorzitter

riannejoosse

Rianne Joosse (55) uit Roosendaal is de nieuwe nationale voorzitter van PINT, de Nederlandse bierconsumentenvereniging. Het is de eerste keer dat de nieuwe voorzitter democratisch werd verkozen op de Algemene Ledenvergadering (ALV) van PINT, en Joosse is ook de eerste vrouw aan het roer van de verenigingskoepel in haar 35-jarige bestaansgeschiedenis.

“Het is een unicum”, reageert Joosse. “Ik ben dan ook heel blij en vereerd.” De penningmeester uit het vorig PINT-bestuur ontving meer stemmen van de leden dan tegenkandidaat Peter Keller.

In het dagelijks leven is Joosse theologe en geeft het vak Levensbeschouwing aan het eerste tot en met vierde leerjaar HAVO en VWO aan het Markland College in Zevenbergen. “Mijn bestuursfuncties bij PINT vloeien dus niet bepaald over in mijn vakgebied”, lacht ze.

“Mijn bieravontuur begon met een proeverij van de lokale biergilde in Roosendaal”, legt Joosse uit. “Ik hielp er bij het uitschenken, niet bij het proeven. Daarna heb ik gevraagd of ik zelf een proeverij mocht geven en kort daarna volgde er eentje met het thema ‘Heilig Bier’.”

Doordat ze vlakbij de grens met België woont, begon haar ervaring bij grotere bierverenigingen eigenlijk daar. “Ik werd eerst lid van de gilde in Roosendaal en kort nadien ook bij OBER in Essen, vlak over de grens in Vlaanderen. Dat is een van de dochterverenigingen van Zythos, de Belgische tegenhanger van PINT. Nadien ben ik ook van PINT zelf lid geworden en deed ik een gooi naar het bestuur, met succes gelukkig.”

Hoewel het bij de zuiderburen begon, vindt Joosse niet dat ze sterker met de Belgische bierscène verbonden is. “Je stapt vanuit Roosendaal misschien makkelijk de grens over en in mijn beginjaren waren er veel meer bierfestivals in België dan in Nederland, maar nu is er in beide landen erg veel aan de gang. In die mate dat er nu ook in eigen land onmetelijk veel te ontdekken valt.”

“Een vrouw aan het hoofd van een bierconsumentenvereniging is een belangrijke stap en laat zien dat bier van iedereen is”, reageert biersommelier Fiona de Lange. “Misschien gaan brouwers nu wel stoppen met hun belachelijke ‘mannen weten waarom’-campagnes. De aandacht die ik krijg rond de Vrouwen & Bier-campagnes tonen maar aan dat die combinatie nog altijd als iets uniek en vreemd wordt beschouwd, en hopelijk valt dat onderscheid snel weg. Ik wens Rianne enorm veel succes en van mij mag ze alle steun verwachten.”

Ook de Belgische Sofie Vanrafelghem is verheugd: “Rianne is een fantastische dame die ik al een hele tijd ken en ze is naast de eerste vrouwelijke voorzitster ook gewoon de beste voor de job. Tegelijk maakt het ook duidelijk hoe de bierwereld nog steeds een mannenbastion is, maar daar mag gerust verandering in komen. De logische volgende stap: een vrouw aan het hoofd van Zythos of de brouwersfederatie!”

Joosse blijft nog zeker het komende jaar voorzitter van PINT. “Tot aan de volgende Algemene Ledenvergadering”, verklaart ze. “Dan kan ik wel opnieuw verkozen worden.” Verder neemt ze alvast haar taken als nieuwe voorzitter bijzonder serieus. “Ik zie het als de verbindende functie tussen alle regionale verenigingen en het centrale bestuur, en verder hoop ik de visie van PINT vorm te kunnen geven door elke consument eerlijke informatie te geven over bieren en brouwers.”

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *