Recensie: The Big Fat Double 5 IPA (Het Uiltje)

Big Fat 5 Double IPA

Het Uiltje maakt zich naar eigen zeggen hard voor ‘extremere stijlen’ en ‘keihard gehopt bier´. Dat is geen marketing-prietpraat: het assortiment van de Haarlemse brouwer bestaat vrijwel enkel uit uitgesproken stijlen, vaak op Amerikaanse leest geschoeid. Denk aan al dan niet houtgelagerde imperial stouts, (B)IPA’s, en flink gehopte pale ale’s. De Nederlandse beer geek lust er over het algemeen wel pap van. Zoveel pap dat Robbert Uyleman onlangs zijn eigen ‘craft beer bar’ heeft geopend.

En als het goed gaat, dan mag je ook eens wat voor een ander doen. Deze Big Fat Double 5 IPA is gebrouwen ter ere van het 5-jarig bestaan van de Amsterdamse Beer Temple, een bierkroeg die zich met name richt op Amerikaans craft beer. Niet zo gek dus, dat Het Uiltje een bier voor die gelegenheid mocht brouwen.

Etiket

De bieren van Robbert Uyleman zijn allemaal gemakkelijk herkenbaar: effen gekleurd etiket (op de Mind Your Step na), witte uil. Dit bier wijkt daar behoorlijk van af en maakt dan ook zichtbaar geen onderdeel uit van het standaardassortiment. Het is dan ook nog maar de vraag hoe lang dit bier nog verkrijgbaar is. He etiket is wat minder opvallend en laat weinig anders zien dan een groen, golvend landschap. Wel geeft de brouwer in behoorlijk wat woorden een goed bedoeld advies mee: drink deze jongen zo vers mogelijk, dit is geen bewaarbier.

Wat is het dan wel? The Big Fat Double 5 IPA is een double IPA, met een alcoholpercentage van 8%. Het is ongefilterd en ongepasteuriseerd, zo zien we het natuurlijk graag. Het bier bevat naast de standaardingrediënten mout, hop en gist geen verdere smaakmakers. Wat mij betreft bijna een must: een goede IPA onderscheidt zich met zijn hopprofiel, aanwezigheid van smaakmakers zou afbreuk doen aan de zuiverheid. Hop bevat het bier in ieder geval genoeg. De ‘5’ in de naam verwijst naar het aantal hopsoorten: citra, simcoe, chinook, amarillo en columbus.

Uiterlijk

Het bier is oranje-gelig. Het is zelfs iets geler dan meeste IPA’s, waarschijnlijk heeft de brouwer minder caramouten gebruikt. In de body is weinig zichtbare activiteit, een aantal kleine druppeltjes vindt vrij gelijkmatig hun weg naar boven. Het schuim is fijn, stevig en mooi wit.

In de geur is het bier direct herkenbaar als een IPA ‘westcoast-style’: het verse fruit knalt er uit. Het meest opvallend is de flinke lading verse ananas die je neus in vliegt. Na een tijdje krijgt die geur een iets harsige ondertoon en laten ook wat dennen, gras en honing hun neus zien. Het aroma is ‘clean’, fris en zonder onaangename gistluchtjes. Dat is zeker opmerkelijk: veel Nederlandse en Belgische brouwers worstelen met dit genre. En in die worsteling wil nog wel eens gistprofiel zijn kop opsteken, iets wat naar mijn mening (!) niet in een goede IPA thuishoort. (Enkele uitzonderingen daargelaten, overigens)

Geur en smaak

De fruitige ananas en milde honing vind je ook terug in de smaak. De eerste aanzet is een mild honingzoetje. Geen volle, kruidige honing of karamel-zoetigheid, maar meer de lichtere zoetheid van bijvoorbeeld acacia-honing. Die gaat vervolgens snel over naar veel vers tropisch fruit. Wederom ananas, maar ook perzik en zelfs wat peer. De honing blijft enigszins op de achtergrond aanwezig, wat de fruitsmaken een goed platform biedt. De bitterheid is er natuurlijk wel en is iets harsig. Maar echt heel droog of bitter zoals een old school English IPA wordt het nergens. De fruitige finish is relatief lang, maar heel mild. In de afdronk komt ook de lichte honing weer enigszins terug. De algemene indruk is net als de geur ‘clean’ en fris. Dat ongewenste gistprofiel is gelukkig nergens te bekennen.

Conclusie

Het Uiltje heeft met The Big Fat Double 5 een hele cleane, lichtzoete en fruitige IPA neergezet die recht doet aan het westcoast-subgenre. Het voegt daar weinig aan toe en is in die zin niet vernieuwend, maar de uitvoering is zeer degelijk en het honingzoetje is een aangename afwisseling tussen het bittere hopgeweld van menig IPA van tegenwoordig. Zoek je naar een droge tongkruller of hopbom, kijk dan verder. Maar voor iedereen die een fruitige en cleane Amerikaanse IPA kan waarderen vindt in dit bier absoluut zijn gading.

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

Big Fat Double 5 IPA

8.4

Geur

8.8/10

Smaak

8.8/10

Mondgevoel

7.9/10

Finish

8.0/10

Pros

  • Cleane smaak
  • Veel en lekker tropisch fruit (ananas!)
  • Aangename lichtzoete ondertoon

Cons

  • Weinig origineel
  • Voor hopheads wellicht niet bitter genoeg

Comments

comments

One thought on “Recensie: The Big Fat Double 5 IPA (Het Uiltje)”

  1. Pingback: Verslag: Opening Uiltje Bar
  2. Trackback: Verslag: Opening Uiltje Bar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *