Recensie: Not So Black IPA (HillDevils)
Voor wie wel pap lust van avontuurlijk bier is een Black IPA als een soort Ferrari met Lamborghini-motor: het combineert twee krachtige stijlen, de stout en de IPA. En net als eerdergenoemde auto’s is het een combinatie waar biernerds een natte broek van krijgen. Logisch: de wisselwerking tussen de krachtige, gebrande koffie- en diepe cacaosmaken van een stout doen het best goed met de frisse, bittere hopsmaak van een IPA. Tenminste, als het genre goed wordt uitgevoerd, want de extreme smaken kunnen elkaar ook wegdrukken. Het genre is in Amerika uitgevonden en, zoals wel meer stijlen uit de VS, hier door microbrouwerijen omarmd.
Geen professionals, maar ook zeker geen beginners
Het Nederlandse brouwersduo HillDevils durft deze uitdaging in ieder geval wel aan. Het echtpaar uit het Wouwse Plantage, een dorpje nabij Roosendaal, zijn dan ook geen beginners. Ze brouwen al vijftien jaar bier. Theo (48) en Marleen (51) zijn sinds 2013 officieel geregistreerd brouwer en ook na al die ervaring nog altijd hobbyisten: Theo is mede-eigenaar van een autospuiterij en Marleen is ziekenverzorgster. Dat ze er niet hun hoofdkostwinning van hebben gemaakt zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van het bier, in tegendeel.
Etiket: informatie zoals het hoort
Het zegt in ieder geval ook niets over de kwaliteit van het etiket. Het oogt misschien wat grauw en grijs, maar we hebben het hier dan ook niet over een blond biertje. Het is netjes geplastificeerd, iets wat je nauwelijks nog tegenkomt en dat geeft het geheel een verzorgde indruk. Het bevat bovendien alle informatie die je als liefhebber zou willen weten. Het toont netjes de gebruikte mout- en hopsoorten, de gistfamilie en de botteldatum. Ook de EBU-, EBC- en zelfs de Plato-waarden en het begin/eind soortelijk gewicht staan vermeld. Dit kunnen we wel waarderen, veel meer brouwers zouden zo transparant moeten zijn.
Zoals het hoort: het etiket geeft uitgebreide informatie. Brouwers, lezen jullie mee?
Gebruikte mout- en hopsoorten
De naam ‘Not So Black IPA’ is wat misleidend: het bier is namelijk zo zwart als roet. Verantwoordelijk daarvoor is natuurlijk de gebruikte moutsoorten, in dit geval een mengsel van Pale Ale-, Amber-, Chocolade-, Munich- en Rookmout. Wat hop betreft komen de varianten Chinook (bitterhop), Simcoe (bitterhop), Magnum (bitterhop) en Amarillo (dubbeldoelhop) voorbij. Voor de dryhopping is Columbus (bitterhop). gebruikt. Een feestje van voornamelijk Amerikaanse bitterhopsoorten dus, en dat geeft natuurlijk een indruk van wat je kunt verwachten van dit bier.
Flink wat schuim
Tijdens het uitschenken ontstaat flink wat schuim, dat bovendien parmantig blijft staan en weigert te verdwijnen. Het schuimt eigenlijk net wat te heftig, even wachten voor je drinkt is hier het devies. Je geduld wordt echter goed beloond. Het aroma is iets mintig, afkomstig van de hop. Een citrus/grapefruitexplosie zoals bij sommige IPA’s blijft uit. Duidelijker aanwezig om het aroma zijn de moutsoorten: je ruikt duidelijk een mengsel van drop en cacao.
De smaak arriveert snel na de eerste slok. Het frisbittere van de hopsoorten komt hier duidelijk naar voren en proef je als eerst. Daarna nemen de moutsoorten het snel over en vloeit de smaak uit naar sterke, bittere cacao en goede, bittere espresso. In de finale komen de hopsoorten en de moutsoorten hand-in-hand voorbij, maar de bittere espresso behoudt de overhand.
Tip: laat het bier even staan
Het loont de moeite het bier een paar minuten onaangeroerd te laten. Met name de geur wint aan complexiteit. Het krijgt een meer fruitig karakter, de hopsoorten hebben duidelijk even tijd nodig hun aroma-moleculen vrij te geven. Je ruikt zelfs wat frisse ananas en iets van tabak. In de smaak wordt de droge cacaotonen wat milder en krijg je meer notities van pure chocolade.
Dit is geen bier voor zoetekauwen
Conclusie
Theo en Marleen hebben met ‘Not Totally Black IPA’ een prima werk afgeleverd dat rechtdoet aan het genre als geheel en de individuele ingrediënten in het bijzonder. Het is geen bier voor zoetekauwen, de smaken en aroma’s zijn sterk, bitter en droog maar kennen genoeg diepgang en afwisseling om de liefhebber even zoet te houden. Over het algemeen hadden de hopsmaken wat mij betreft nog iets meer podium mogen krijgen, wellicht iets voor een volgende versie.
Brouwerij: HillDevils (gebrouwen bij De 3 Horne)
Soort: Black India Pale Ale
Alcoholpercentage: 6,7 procent
Ingrediënten: water, mout (Pale Ale, Amber, Chocolade, Munich, Rook), hop (Chinook, Simcoe, Magnum, Amarillo, Columbus), gist (US05)
[kkstarratings]