Recensie: Brouwtoren – Beta

Dat Nederland op dit moment ‘booming’ is op het gebied van speciaalbier weten we ondertussen allemaal. Ondanks dat er helaas in de Nederlandse horeca nog steeds teveel de focus ligt op Belgisch speciaalbier, maar goed dat nemen we voorlopig nog maar even voor lief. Afentoe komt er ineens (bijna) uit het niets een nieuw Nederlands brouwerijtje die graag de wereld wil veroveren en daarin zeer creatief zijn. Daar houd ik wel van. Zo kregen we van Brouwerij de Brouwtoren uit Nijmegen wat proefflesjes van hun allereerste bier binnen, de BETA.

foto 2Beta

In de tijd van de IPA’s, Imperial Stouts en Sours kiezen de brouwers van de Brouwtoren ervoor om een niet al te extreem bier te brouwen. Hiermee onderscheiden ze zich ook meteen. Maar wat is de Beta? Ik zit hier zelf al dagen over na te denken. Verdorrie, die jongens doen toch iets goed. Het bier valt zich lastig te plaatsen in de biergenres wat gelijk het allersterkste punt is van de Beta. Ik zou het bier zelf omschrijven als een herfstbier. Ik zou het zelfs bijna een Pumpkin Ale willen noemen alleen is er helaas geen pompoen mee gebrouwen (hint hint). Het bier heeft een amber/pompoen achtige kleur en ruikt erg kruidig. Tijdens het brouwproces is er ook kaneel, vanille en koriander toegevoegd, dat verklaart de kruidige geur en smaak. Ook is het bier vrij bitter maar ook weer zacht in de afdronk. Hij blijft niet lang hangen maar de balans is goed. Met 7,4% alcohol zou het bier ook in het rijtje van de Dubbels mogen staan.

Uitstraling

Ook met de verpakking zit het wel goed. Het bier zit in een design flesje van 33cl die ik nog nooit eerder heb gezien. Het etiket is duidelijk en simpel maar bevat wel een QR-Code waarmee je weer door linkt naar de website. Hier kun je weer een proefnotitie achterlaten. Duidelijk is dat de Beta (de naam zegt het al natuurlijk) echt het allereerste bier is waarmee de brouwers graag feedback willen krijgen vanuit de markt. Die bescheidenheid is wat mij betreft niet eens nodig.

Conclusie

De Beta is een mooi zacht en kruidig herfstbier waar de brouwers van de Brouwtoren trots op mogen zijn. Van mij had het bier iets meer body in hop en mout mogen hebben, de kruiden zorgen hier voor de geur en smaak wat wellicht iets riskant kan zijn. We zijn benieuwd wat deze brouwerij nog meer in petto heeft. foto 1 Volg Nils op Untappd: Nils op Untappd

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *